Afbeelding
Wolven in Nederland

Jonge wolf gezien in de omgeving van Amerongen: ‘Hij is vooral geïnteresseerd in mensen met een hond’

25 mei 2023 om 10:53 Dieren

AMERONGEN Er zwerft een jonge, onervaren wolf rond in de omgeving van Amerongen. Dat meldt de organisatie Wolven in Nederland. ,,We krijgen meerdere meldingen dat hij vooral geïnteresseerd is in mensen met een hond bij zich. Uit de beelden die we tot nu toe hebben, blijkt geen agressie. Wel nieuwsgierigheid en onbezonnenheid.”

Het gaat om een jonge wolf die de roedel heeft moeten verlaten. ,,Het dier heeft veel geleerd van de ouders, maar niet alles. Net als pubers die op kamers gaan”, legt Wolven in Nederland uit. ,,Als zo’n jonge wolf bijvoorbeeld nog nooit in aanraking is geweest met honden, weet hij niet hoe hij daarmee om moet gaan.”

ONGEVAARLIJK

Voor de mens is het dier ongevaarlijk, laat de organisatie weten. ,,Maar zo’n dier tegenkomen kan best schrikken zijn. Dat deze wolf zich laat zien, betekent niet dat hij niet schuw is. Hij is op zoek naar nieuw leefgebied en kent het gebied niet; dat maakt de kans dat hij gezien wordt groter.”

AANGELIJND

Hondeneigenaren worden opgeroepen om hun viervoeter aangelijnd en dichtbij te houden. ,,Blijf rustig en kalm en praat hardop en duidelijk tegen de wolf. We zien dat het dier dan doorloopt.” Vlakbij de plek waar de wolf gezien wordt, is een hondenlosloopgebied. ,,Ook in zo’n gebied is het belangrijk dat je hond onder appèl staat. Luistert jouw hond niet als je hem roept of loopt hij vaak buiten je zicht, dan is het verstandiger hem aan te lijnen”, adviseert Wolven in Nederland.

De organisatie wil het gedrag van de wolf blijven monitoren en roept op: ,,Heb je deze wolf gezien, geef dat dan aan ons door via onze website. Het liefst met foto of filmpje. Zo kunnen wij goed bekijken waar de wolf zich bevindt en of het bij nieuwsgierig gedrag blijft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie