Afbeelding
Daan Jordens

‘Valse wolfspin duikt in alle provincies steeds vaker op’

1 november 2022 om 15:37 Natuur en milieu

HEUVELRUG De valse wolfspin wordt in alle provincies steeds vaker gezien. Vooral in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant is het aantal meldingen dit jaar explosief gestegen, blijkt uit een analyse van ANP op basis van cijfers van Waarneming.nl. De website, waar natuurliefhebbers planten en dieren die zij hebben gespot door kunnen geven, ontving dit jaar al bijna 1600 meldingen. Dat zijn er ruim vijf keer zo veel als in heel 2021. 

In onze gemeente gaat het dit jaar tot nu toe om twee waarnemingen. Tussen 2017 en 2021 werd de spin steeds één keer gezien. Vorig jaar waren er geen waarnemingen. 

(De tekst gaat verder onder de interactieve kaart.)


‘GOED GEVESTIGD’ Eigenlijk hoort de spin thuis in het Middellandse Zeegebied, maar ze kunnen steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat, merkt spinnendeskundige bij Naturalis Peter van Helsdingen. ,,De spin komt inmiddels voor in de meeste delen van Nederland, al sinds een jaar of tien.” Hoe het beestje ooit in Nederland terecht is gekomen, weet Van Helsdingen niet. ,,Maar hij heeft zich hier goed gevestigd.”

De valse wolfspin is wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin. Door zijn grootte kan de wolfspin door de huid van mensen heen bijten. De valse wolfspin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt en de pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.

REGIONAAL De valse wolfspin wordt het vaakst gezien in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. In vergelijking met vorig jaar was het aantal waarnemingen in 2022 in bijna al deze provincies vijf keer zo hoog. In Zeeland maakten mensen het minst vaak melding over een waargenomen valse wolfspin. De spin werd in Flevoland dit jaar voor het eerst waargenomen. 

Op gemeentelijk niveau zagen mensen in de stad Utrecht het vaakst valse wolfspinnen. Dat is voor het tweede jaar op rij, al is het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigd. 

(De tekst gaat verder onder de interactieve grafiek.)


In de grafiek vind je hoeveel meldingen er zijn gedaan van de valse wolfspin op landelijk en provinciaal niveau. De meldingen zijn gedaan tussen 5 februari 2017 en 19 oktober 2022. De cijfers in deze grafiek gaan over het aantal meldingen, het kan in enkele gevallen voorkomen dat één melding gaat over meerdere spinnen. ,,Omdat het hier gaat om meldingen van personen, is niet in alle gevallen met zekerheid te zeggen dat het daadwerkelijk om de valse wolfspin gaat. Wij gaan af op de beoordeling hiervan van Waarneming.nl”, aldus ANP/Local Focus.

ZOMER De meeste spinnen werden dit jaar waargenomen in de zomer. Zo kwamen ruim 1300 van de meldingen dit jaar na juni binnen. Waarom mensen toen vaker valse wolfspinnen zagen, weet Van Helsdingen niet direct. ,,Het is wel zo dat de spin bij warm weer iets actiever is, afhankelijk van hoeveel honger het beestje heeft.” 

Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. ,,Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder. Valse wolfspinnen zitten vaak erg stil en zijn niet zo snel, dus ze zijn goed te vangen. Pak hem in ieder geval niet op met je handen, want ze kunnen dus bijten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie