Afbeelding
Still/Michel Rutte

Wolf gespot op de Utrechtse Heuvelrug

7 april 2022 om 10:30 Natuur en milieu

HEUVELRUG Er is een wolf gespot in de bebouwde kom van Amersfoort. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in 2015 dat er één in een stad is gemeld, meldt de provincie Utrecht op basis van beelden van RTV Utrecht. ,,Michel Rutte uit Achterveld spotte de wolf op de kruising van de Zielhorsterweg met de Ringweg, bij de wijk Schothorst." Er zijn de afgelopen dagen op het wolvenmeldpunt meerdere meldingen uit de provincie Utrecht binnengekomen.

De wolf en sporen van het wilde dier zijn in de afgelopen maanden fors meer waargenomen dan in drie maanden daarvoor, meldde BIJ12 toevallig woensdag, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt. Deze meldt dat tussen 1 november en halverwege februari maar liefst 1567 meldingen van (vermoedelijke) sporen en waarnemingen van wolven zijn binnengekomen.

In de drie maanden daarvoor ging het nog om 661 meldingen. Daarvan is na onderzoek bij 247 meldingen duidelijk geworden dat het daadwerkelijk om een wolf ging. In de afgelopen periode bleek dat bij 551 meldingen het geval.

Van de roedel die op de Noord-Veluwe leeft, zijn verschillende nakomelingen op zoek naar een eigen territorium. Ook is er veel activiteit van de wolf waargenomen in Zuidwest-Brabant en Zeeland. Volgens BIJ12 zijn in Brabant zeker zes verschillende wolven waargenomen. In ruim drie maanden tijd zijn in Nederland ook vier wolven aangereden. Drie wolven, waaronder twee welpen uit Vlaanderen, overleefden dat niet.

De wolf leeft sinds een aantal jaren weer in Nederland. In 2016 zat er een eerste paartje dicht bij de Nederlandse grens en in 2018 waren de eerste wolven in Nederland te zien. Omdat de wolf ook veel vee aanvalt zijn met name boeren het beest liever kwijt dan rijk.

,,De stad is niet de eerste locatie waar je een wolf verwacht", schrijft de provincie Utrecht. ,,Toch tonen de beelden in principe normaal gedrag van een wolf. Wanneer een jonge wolf het territorium van zijn ouders verlaat en op zoek gaat naar een eigen leefgebied, komt hij daarbij in onbekend gebied. Vaak is dat agrarisch gebied, en een enkele keer wordt een wolf in de bebouwde kom gefotografeerd. Daarbij wordt hij regelmatig verstoord. Het dier blijft doorlopen tot hij geschikt leefgebied heeft gevonden."

MEER MELDINGEN Er zijn de afgelopen dagen op het wolvenmeldpunt meerdere meldingen uit de provincie Utrecht binnengekomen. Dit betrof onder andere drie onzekere meldingen op 1 en 2 april tussen Zeist en Doorn, een onzekere melding op 4 april ten oosten van Leusden en op 6 april ‘s ochtends vroeg in Amersfoort. Later die dag kwamen er ook nog meldingen vanaf een aantal plekken op de Utrechtse Heuvelrug tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. Het is niet uitgesloten dat het bij deze meldingen steeds om hetzelfde dier gaat.

Ondanks de reis door de stad houdt de wolf zich nog aan zijn wilde dieet. Er is een ree gevonden die ten prooi is gevallen aan een wolf. Uit DNA zal blijken om welke wolf het gaat en wat de herkomst van deze wolf is.

Om een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in Nederland, is het belangrijk om waarnemingen van wolven zo snel mogelijk door te geven. Dat kan via de site van Wolven in Nederland.
Wanneer een wolf schade heeft aangericht aan een landbouwhuisdier, kan contact opgenomen worden met Bij12.

Er zijn nog geen meldingen geweest van wolvenaanvallen op andere dieren in onze provincie:


Op deze kaart staan de plaatsen waar vorig jaar aanvallen door wolven op landbouwhuisdieren zijn geregistreerd. In totaal gaat het om 115 aanvallen, in 63 verschillende plaatsen in Nederland plaatsvonden. In sommige plaatsen was er dus sprake van meerdere aanvallen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie