Afbeelding
Pixabay

De avondklok komt eraan

20 januari 2021 om 13:28 Corona

HEUVELRUG Met de mogelijke invoering van de avondklok wordt het ook in de Heuvelrugdorpen stil op straat. Om de controversiële maatregel te handhaven, gaan er ‘s avonds meer agenten en boa’s op pad. Dat er dan andere zaken blijven liggen, is onvermijdelijk. ,,We kunnen niet toveren”, zegt burgemeester Frits Naafs. Wel belooft hij, dat er geen heksenjacht wordt gehouden op inwoners die zich aan de nieuwe coronamaatregelen onttrekken.

Of een avondklok in de Heuvelrugdorpen probleemloos zal verlopen, moet nog worden afgewacht. Net deze week kwamen de nieuwste veiligheidscijfers naar buiten. Daaruit blijkt dat het aantal overlastsituaties sinds het begin van de coronacrisis sterk is gestegen. Zo explodeerde het aantal meldingen van overlast door jongeren. De stijging bedroeg bijna 70 procent.

INCIDENTEN Ook het aantal meldingen over mensen met verward gedrag steeg fors. Vorig jaar waren er bijna 300 van zulke geregistreerde incidenten, dat is een toename met 35 procent. Naafs erkent dat er waarschijnlijk een verband is tussen deze stijging en de corona-beperkingen. Toch hoopt hij dat inwoners verstandig zijn en zich aan de nieuwe, strengere maatregelen zullen houden. 

Burgemeester gaat maatregel handhaven

GEEN RAZZIA’S Overtreders van de avondklok kunnen een boete van 95 euro tegemoet zien. Bij de handhaving wil Naafs echter geen ,,razzia-achtige toestanden”. Intussen heeft SGP-commissielid Gijsbert Doornenbal burgemeesters opgeroepen om de avondklok niet te handhaven. ,,Laat burgemeesters zich daar met hand en tand tegen verzetten en als ie toch komt afzien van handhaving!”, schreef hij op Twitter.

IMPACT Doornenbal vindt dat de impact van de avondklok op kinderen, jongeren, alleenstaanden en geestelijke kwetsbare mensen te groot is. Toch zal hij zich wel aan de maatregel zal houden, omdat hij dat nog kan opbrengen. Burgemeester Naafs wijst de oproep van Doornenbal echter van de hand. Hij noemt de actie van het SGP-commissielid onverstandig.

ONGEPAST Overigens is Naafs niet te spreken over het verzet tegen de avondklok van sommige van zijn collega’s. De burgemeesters van onder andere Amersfoort en Hilversum hebben zich deze week openlijk tegen de invoering uitgesproken. Maar Naafs noemt het ,,raar en ongepast dat zij hun mening al van tevoren roeptoeteren. ,,Van mij wordt verwacht, dat ik het besluit over de avondklok gewoon uitvoer”, aldus de burgemeester.

Door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie