Michiel Stolp organiseert 01TREFF in de Twee Marken waar top spoorbanen worden geshowd.
Michiel Stolp organiseert 01TREFF in de Twee Marken waar top spoorbanen worden geshowd. Monique José Timmermans

Modelspoorbouwers in Twee Marken: 'Dit is geen kinderspeelgoed'

Activiteiten

MAARN De crème de la crème van de modelspoorbouw komt dit weekend naar De Twee Marken. Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert Michiel Stolp uit Maarn de beurs 01TREFF voor de echte liefhebber. ,,Ik verwacht een internationaal gezelschap van baanbouwers, leveranciers en bezoekers. Zelfs de marktleider op het gebied van modeltreinen (KM1) verkiest Maarn boven de speelgoedbeurs in Neurenberg."

Monique José Timmermans

En dat is wel te verklaren volgens Stolp: ,,Dit is geen kinderspeelgoed. Het is een groep mensen die veel tijd en geld steekt in hun hobby en ook echt zaterdag hier op de stoep zal staan. Voor mensen uit de buurt is zondag 9 februari een veel rustiger dag om te komen kijken. Dan heb ik zelf ook tijd om een praatje te maken en dingen uit te leggen. Kinderen adviseer ik half maart naar On traXS in het Spoorwegmuseum te gaan. Dat is voor hen veel leuker."

NIEUWTJES ,,Op een beurs als 01TREFF wil je banen laten zien die nog niet op andere beurzen zijn geshowd. Maanden bouwen gaan er aan vooraf. Er komt een Zwitser die zelfs zijn eigen baksteentjes bakt. Hij behoort echt tot de top."

Alles wordt levensecht en in de juiste maatvoering (0 en 1 hebben betrekking op de schaal. Schaal 1 is 1 op 32 en schaal 0 iets kleiner, 1 op 45) gemaakt, loodsen, huizen, groen en belicht tot in detail. Ook Stolp zelf is daar een meester in. Hij won in 2018 de publieksprijs met zijn baan.

3D ONTWERPEN Stolp: ,,Ik ben van huis uit kunstenaar. Dit is creëren in 3D. Ik verdiep me in de geschiedenis, hoe werd er toen gebouwd, welke constructies en materialen werden toegepast, kleuren zijn belangrijk en het verhaal. Een baan moet voor mij een verhaal vertellen."

In zijn werkruimte staat de baan die 8 en 9 februari in De Twee Marken te zien is. Een meubelmakerij. Hout wordt aangevoerd, gedroogd, gezaagd en ten slotte als meubels in containers weer vervoerd. De illusie wordt compleet met de rokende en piepende trein die voorbij tjoekt.

In zo'n tafereel dat met oog voor detail is gebouwd, fiets tegen de muur naast de deur, verwering in het stucwerk van de loods, winters groen, past geen brandschone 'af fabriek' nieuwe trein.

,,Ik maak de locomotieven 'gebruikt'. Dit patineren kan in verschillende gradaties, van een beetje tot heftig. Roet, vet, matte stukken in plaats van glimmende, er rolt dan een levensechte trein voorbij."

BEROEP En wat Stolp nooit had verwacht is dat hij zijn beroep zou kunnen maken van het patineren van schaalmodellen. Niet alleen locomotieven, maar een grote diversiteit. Van over de hele wereld komen de schaalmodellen naar Maarn om ze door Stolp te laten bewerken, zodat ze een gebruikte 'werklook' krijgen.

SCHRIJVEN Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor de internationale tijdschriften op het gebied van modelspoorbouw. En zo nu en dan verkoopt hij een door hem gemaakte baan. ,,Dat geeft weer ruimte om een volgende te bouwen. Want dat is toch het allerleukst."

ENTREE Wie al het moois op het gebied van modelspoorbouw tijdens 01TREFF wil zien, is welkom in De Twee Marken op 8 of 9 februari, zondag is de beste dag tussen 10.00 en 15.30 uur. De toegang bedraagt 10,- euro per persoon.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 38 minuten geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04