Gritta Achterberg vindt haar vak mooi en ze hoopt dat het niet verloren gaat.
Gritta Achterberg vindt haar vak mooi en ze hoopt dat het niet verloren gaat. Babs Bouwman

'De 25 jaar naailes is omgevlogen'

Activiteiten

DOORN In het achterhuis van de mooie boerderij aan de Gooijerdijk geeft Gritta Achterberg al 25 jaar naailes. In die tijd was ze niet zeker of het lesgeven wel in haar bloed zat. Maar al snel bleek dat ze het geweldig vond: ,,Het leukste is om te zien wat iedereen maakt", vertelt Achterberg. Afgelopen zaterdag vierde ze jaar 25 jarig jubileumfeestje met alle leerlingen, waarbij de kinderen hun zelfgemaakte kleding showden.

Babs Bouwman

Volgens haar kinderen heeft Gritta Achterberg een ideale baan. Want ze is altijd thuis en dat is heel handig naast al het werk op de boerderij. Haar moeder inspireerde haar om ook te gaan naaien. Op haar zestiende kocht ze haar eigen naaimachine. Ze volgde de opleiding costumière, coupeuse en ook nog haute couture (red. gala en avondkleding). Kort daarna begon Achterberg met de les-opleiding. Ze toog naar Amsterdam voor de eerste les, maar ze vond het verschrikkelijk: de reis met trein, tram en bus en dan ook nog het vele werk. Haar man haalde haar over. Het was per slot van rekening maar een half jaar en ze kon de naaimachine toch gewoon op tafel laten staan.

Toen ze de opleiding had afgerond zei haar zwager: ,,Ik maak een paar tafels in het kantoor en dan kan je beginnen met naailes." Vanaf dag één begonnen mensen haar te bellen: ,,Grit je bent geslaagd, ik kom bij jou op naailes." Iedereen meldde zich spontaan aan en al snel zat ze vol met leerlingen.

TALENT In het begin gaf ze alleen les aan volwassenen. Tot er in 2011 op de Wijngaardschool een project 'Ontdek je talent' was en ze Achterberg vroegen of ze met kinderen wilde gaan naaien. De kinderen uit groep 7 en 8 gingen mee op de fiets naar haar huis, waar ze in drie middagen een tas maakten. Eén van hen wilde bij Achterberg op les en dat is inmiddels uitgegroeid tot vier groepen per week. ,,Kinderen hebben de gekste ideeën", vertelt Achterberg. ,,Onlangs wilde een kind een zeemeerminnenstaart maken."

Achterberg zoekt dan op haar tablet hoe zoiets er uit ziet en tekent een patroon, zodat het gemaakt kan worden. Een groep bestaat uit maximaal zes personen, want het is niet fijn als je lang moeten wachten op hulp. Leuk voor de kinderen is dat ze meteen de eerste les al een tas mogen maken. Dan ziet Achterberg of ze recht kunnen stikken en of ze er gevoel voor hebben. De volwassen nemen meestal hun eigen naaimachine mee. Handig want dan leer je meteen wat je er allemaal mee kunt. Iedereen mag zelf weten wat hij/zij maakt, Achterberg leert hoe dat het beste kan.

MOOI VERHAAL ,,De 25 jaar is omgevlogen en je maakt van alles mee", vertelt Achterberg. Tien jaar geleden kwam een vrouw lappen bij haar brengen. Ze vond het zo gezellig, dat ze is gebleven. Iedere dinsdag bakte ze iets voor bij de koffie. Toen ze een jaar of zes later plotseling overleed, kreeg Gritta haar naaimachine, omdat ze het altijd zo gezellig had gevonden op les.

Voor meer info over naailes en verstel werk is Gritta bereikbaar via telefoonnummer 0343-415802 of info@rachterberg.com.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 10 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30