Afbeelding
pixabay

Flink meer meldingen van verward gedrag tijdens coronacrisis in de Heuvelrug

Overig

HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug steeg het aantal meldingen van overlast van verwarde mensen het eerste half jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is in lijn met het landelijke beeld, want sinds de corona-uitbraak nam het aantal meldingen over mensen die verward gedrag vertonen een vlucht. 

In mei werd voor het eerst de grens van tienduizend meldingen per maand overschreden. In juni was dat al opgeklommen tot elfduizend meldingen. De meeste gemeenten tonen flinke stijgingspercentages en in de Heuvelrug werden 116 meldingen gedaan, tegenover 98 vorig jaar. Dat is 18,4 procent meer.

LOCKDOWN Het aantal meldingen dat de politie krijgt over deze groep stijgt al jaren, maar sinds de ‘intelligente lockdown’ in maart tot in ieder geval juli is die trend in een stroomversnelling gekomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd namelijk bijna twintig procent meer overlast van verwarde personen gemeld dan in het eerste halfjaar van 2019. 

Volgens de politie kan die stijging deels verklaard worden doordat hun systemen iets zijn aangepast. Daardoor kunnen sinds medio maart ook minder ernstige meldingen in de cijfers worden meegenomen. Die leidden meestal niet tot politie-inzet. ,,We hebben zelf onderzocht welk deel van de stijging verklaard kan worden door die wijziging”, licht politiewoordvoerder Mireille Beentjes toe. ,,Dan blijkt dat er zonder die extra meldingen toch nog een stijging is van zes procent ten opzichte van een jaar eerder.” Dat onderzoek heeft zich alleen gericht op de landelijke cijfers. In de cijfers per gemeente worden daarom nog altijd alle meldingen meegenomen, ongeacht de ernst van die meldingen.

Dat percentage verschilt echter wel sterk van gemeente tot gemeente. Opvallend is dat in de regio de kleine gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Renkum enorme stijgingen laten zien, maar die kleine inwonertallen kunnen het beeld snel vertekenen. De gemeente Woudenberg daalde zelfs flink.

MIDDELGROOT In een aantal middelgrote steden lijkt de problematiek nog groter dan landelijk het geval is. In bijvoorbeeld Alkmaar (250.000 inwoners), Dordrecht (120.000) en Enschede (160.000) nam het aantal meldingen in het afgelopen halfjaar met meer dan de helft toe. In deze gemeenten kwamen in de eerste helft van dit jaar zo’n zes- tot achthonderd meldingen binnen over mensen die verward gedrag vertoonden. 

Van de grote steden valt Eindhoven op als een plek waar relatief veel overlast van mensen met verward gedrag wordt gemeld. Bovendien is ook hier sprake van een toename van bijna vijftig procent in de eerste helft van 2020.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04