Afbeelding
Pete Linforth/Pixabay

De digitale boef is in opkomst; hoe zit dat in Utrechtse Heuvelrug?

12 juni 2020 om 05:00 Misdaad

HEUVELRUG Waar inbrekers, fietsendieven en zakkenrollers in coronatijd veel minder vaak toeslaan, blijft online de misdaad de laatste maanden flink toenemen. In de eerste vier maanden van dit jaar registreerde de politie al twee keer zo veel cybercrime-misdrijven als in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit politiecijfers die LocalFocus analyseerde. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een explosieve stijging te zien. Er vonden in de eerste vier maanden van 2020 33 cybercrime-misdrijven plaats, tegenover 3 in de eerste vier maanden van vorig jaar. Over heel 2019 gezien waren er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug 15 gevallen van cybercrime-misdrijven.

Hacken, diefstal van computergegevens of een met ransomware ‘gegijzelde’ computer waar je losgeld voor moet betalen: tot en met april dit jaar noteerde de politie landelijk gezien bijna 2.800 computermisdrijven. Dat zijn er fors meer dan in afgelopen jaren - en in vier maanden tijd zelfs vrijwel net zo veel als in heel 2018. 

WHATSAPP-FRAUDE Naast de ‘harde’ cybercrime neemt ook het aantal gevallen van fraude met online handel en digitale oplichting de afgelopen tijd fors toe. Wegens corona ging bij mensen volgens een politiewoordvoerder in de afgelopen tijd veel contact via de telefoon. De politie ziet met name een stijging in het aantal gevallen van WhatsApp-fraude, waarbij een oplichter je via WhatsApp met het profiel van een familielid of kennis geld probeert over te laten maken. Dit misdrijf valt echter veelal onder (digitale) oplichting, niet onder cybercrime.


De politie ziet de laatste jaren een stijgende lijn in cijfers over cybercriminaliteit. Korpschef Erik Akerboom stelde begin dit jaar al dat de traditionele boef minder vaak toeslaat, maar digitale criminaliteit juist in opkomst is. Deze week maakte de politie bekend communityleden van techsite Tweakers te vragen om mee te helpen bij lopende cybercrimezaken, in de hoop daarmee meer misdaden op te kunnen lossen. 

CIJFERS PER GEMEENTE Op deze kaart vind je terug hoeveel meldingen en aangiften van cybercrime de politie dit jaar tot dusver in jouw gemeente noteerde en zie je terug hoeveel dat er per 10.000 inwoners zijn. Daarnaast vind je ook cijfers van dezelfde periode vorig jaar terug.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie