Afbeelding
Pixabay

Politieke meerderheid tegen windmolens in Utrechtse Heuvelrug

8 juni 2020 om 14:05 Politiek

HEUVELRUG Een meerderheid van de Heuvelrugpolitiek lijkt zich tegen de komst van windmolens te keren. Tijdens een oordeelvormende raadsbijeenkomst ligt maandagavond een aantal moties over de Regionale Energiestrategie (RES) op tafel. Eind deze maand worden de koppen geteld, maar de kans lijkt nihil dat hoge windturbines groen licht krijgen. 

Michiel Schaaij

Nadat eerder BVHlokaal en het CDA zich tegen torenhoge windmolens op de Utrechtse Heuvelrug uitspraken, keert ook de VVD-fractie zich nu op dat punt openlijk tegen het akkoord dat VVD-wethouder Rob Jorg met de andere Utrechtse gemeenten heeft opgesteld. Gezien het verkiezingsprogramma van de liberalen mag dat overigens geen verrassing heten. 

LANDSCHAP VVD-raadslid Florien Scager wil met haar motie voorkomen, dat er in regionaal verband verder wordt nagedacht over ‘boswind’ in Utrechtse Heuvelrug. Windmolens passen niet in het landschap, vindt Scager. Dat daarmee de ambitie van een energieneutrale gemeente in 2035 onhaalbaar wordt, neemt Scager op de koop toe. Om die doelstelling in 2050 wél te kunnen halen, vestigt de VVD haar hoop op nieuwe technieken, die onzichtbaar in het landschap opgaan.

DIGITALE PETITIE SGP en BVHlokaal zitten op hetzelfde spoor en willen eveneens op zoek naar nieuwe vormen van energieopwekking. Ook zou meer ingezet moeten worden op zonnedaken en energiebesparing. BVHlokaal is bezig om tegenstanders van turbines te mobiliseren middels een digitale petitie. De partij neemt daarmee de wind uit de zeilen van het provinciale Forum voor Democratie, dat eerder dit voorjaar al een anti-windmolen petitie lanceerde. 

DRAAGVLAK Niet alle partijen wijzen windenergie in Utrechtse Heuvelrug bij voorbaat af. De fracties van Open, D66 en ChristenUnie zijn positiever, maar ze erkennen wel dat het draagvlak voor de Regionale Energiestrategie nog te wensen overlaat. Daarom zouden inwoners en maatschappelijke organisaties nadrukkelijker betrokken moeten worden bij het uitwerken van de regionale plannen. 

advertentie
advertentie