Afbeelding
Brandweer Amerongen

Brandweer kost extra geld

Brand

HEUVELRUG De gemeente dreigt volgend jaar 1,2 ton extra kwijt te zijn aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Als gevolg van het landelijke pensioenakkoord geeft de overkoepelende organisatie van brandweerkorpsen meer geld uit dan begroot. De VRU wil die extra kosten in 2021 doorberekenen aan de deelnemende gemeenten. 

Michiel Schaaij

Maar het Heuvelrugcollege is het daar niet mee eens. Burgemeester Frits Naafs en financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) vinden dat de VRU eerst een greep in de eigen financiële reserves moet doen, voordat bij de Utrechtse gemeenten wordt aangeklopt. Het college stelt de Heuvelrugpolitiek voor, zich bij die zienswijze aan te sluiten. 

[DENKTANK] Daarnaast waarschuwt Naafs voor financiële risico's, die de deelnemende VRU-gemeenten verder op kosten kunnen jagen. Eén van de risicofactoren is de ongelijke behandeling van brandweervrijwilligers. Hun arbeidsvoorwaarden zijn strijdig met de Europese wet- en regelgeving. Een denktank van het ministerie van Justitie en Veiligheid moet die kwestie tot een oplossing brengen. 

[LOONKOSTEN] Als vrijwillige brandblussers in de toekomst inderdaad onder het arbeidsrecht zouden gaan vallen, nemen de loonkosten van de VRU aanzienlijk toe. Afgelopen december had er een adviesrapport bij minister Ferdi Grapperhaus (CDA) op tafel moeten liggen, maar het is nog niet duidelijk of de denktank zijn werk al heeft afgerond.

[REANIMATIE] Vorig voorjaar vroeg de Veiligheidsregio ook al om meer geld van de gemeente. Toen ging het onder andere om de inzet van brandweerlieden bij reanimaties. Het college ging met tegenzin akkoord met een extra uitgave van 57.000 euro. Maar volgens burgemeester Frits Naafs had de VRU dat best uit eigen zak kunnen betalen. 

[JAARWISSELING] In totaal moet Utrechtse Heuvelrug volgend jaar 3,3 miljoen euro afdragen aan de veiligheidsregio. Bij de VRU zijn alle 26 Utrechtse gemeenten en hun brandweerposten aangesloten. Tijdens de afgelopen jaarwisseling rukten de deelnemende korpsen maar liefst 313 keer uit voor incidenten. In 174 gevallen ging het om gebouwbranden, fikkende personenauto's en containerbranden.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30