V.l.n.r. Teunis Reedijk en Dick Karssen, Liesbeth Overhagen en Remmelt Veenstra.
V.l.n.r. Teunis Reedijk en Dick Karssen, Liesbeth Overhagen en Remmelt Veenstra. Babs Bouwman

'Doe ook mee met Fairtrade'

23 mei 2018 om 17:34 Nieuws

HEUVELRUG Veel inwoners en bedrijven in onze gemeente dragen Fairtrade een warm hart toe. Samen doen we er van alles aan om de armoedebestrijding in de wereld tegen te gaan. Als inwoner, door bewust voor fairtrade artikelen te kiezen in de winkels. Of als ondernemer, door alleen eerlijk gemaakte producten in te kopen en te verkopen. Fairtrade ondernemers in onze gemeente zijn herkenbaar aan de sticker bij de ingang. Totaal zijn er ongeveer 85 deelnemers. Het bestuur van de Werkgroep Fairtrade Utrechtse Heuvelrug werkt hard om dat aantal uit te breiden.

Babs Bouwman

,,Voor een jonge bevlogen vrouw/man is het nu een interessant moment om in te stappen", vindt Liesbeth Oosterhagen, voorzitter van het Fairtrade-bestuur. Want de gemeente sloot zich onlangs aan bij nummer 12 'Eerlijke handel in voedsel, één van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties'.

Aan dat punt wil de gemeente Heuvelrug beleid koppelen. Voor de werkgroep Fairtrade is dit een mooie steun in de rug om het imago te verbeteren. Maar daar zijn extra handen voor nodig en de wens is één of twee nieuwe bestuursleden aan te trekken. Jonge sociaal vaardige mensen met creativiteit en visie, en met een eigen kijk op hoe de bewustwording bij burgers en ondernemers het beste aangepakt kan worden. Door informatieavonden te organiseren en slimme manieren te vinden om burgers te betrekken.

TROTS De werkgroep Fairtrade is altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. ,,Winkeliers of bedrijven die bewust kiezen om hun een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Door bijvoorbeeld eerlijk koffie, thee en suiker in te kopen. Maar niet alleen dat, het geldt ook voor schoonmaakmiddelen, papier en kantoormaterialen. En wat dacht je van inkoop van eerlijk gemaakte kleding, accessoires of sieraden. Fairtrade betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid, geen extreem lange werkdagen en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Alle fairtrade deelnemers in de Utrechtse Heuvelrug zijn trots op hun sticker en vertellen dat graag aan hun klanten. Want van al hun producten kennen ze het verhaal en kunnen ze uitleggen waarom ze daar bewust voor kiezen."

,,Het is een overigens een misvatting dat fairtrade duurder is dan andere producten. Een eerlijke prijs betalen wil zeggen dat jij met jouw aankoop economisch bestaan mogelijk maakt. Dat geldt niet alleen voor de boeren in Afrika maar net zo goed van de toeleveranciers van Nederlandse supermarkten. Niet onder de kostprijs hoeven te produceren en lange termijn denken past hier goed bij. Het gaat om het welbevinden van de mensen. Als iemand een eerlijke prijs krijgt gaat hij zich waarschijnlijk ook beter voelen. En zeg nou zelf: is dat eerlijk of niet?"

Meer informatie www.fairtradeheuvelrug.nl. Of neem contact op met Liesbeth Oosterhagen: 06 53 93 68 69 of eoosterh@caiway.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie