Foppe de Haan en Evert ten Napel komen naar Leersum.
Foppe de Haan en Evert ten Napel komen naar Leersum. De Zee producties

Foppe de Haan en Evert ten Napel in Leersum

lokaal

LEERSUM Evert ten Napel heeft zin in de avond in Leersum op vrijdag 6 april. ,,Dit zijn cadeautjes. Twee heren van 74 jaar mogen in blessuretijd doen wat ze het allerleukste vinden; praten over de voetbalsport en het leven in het algemeen." In een College-Tourachtige setting gaan De Haan en Ten Napel na de pauze in gesprek met het publiek. 

Edith Hazelzet

Evert ten Napel werd door Cor Henzen van speakersonline.nl en Foppe de Haan gevraagd mee te doen aan een aantal optredens in het theater. ,,Ik ken hen beiden al heel lang. We hebben het nu een paar keer gedaan en geen avond is hetzelfde. Zowel Foppe als ik spreken ook solo, maar ik vind zo'n gesprek tussen twee heren op een toneel eigenlijk veel leuker. Een gezellig onderonsje waar we samen met het publiek een leuke avond van maken."

ACTUALITEIT De beide voetbalpersoonlijkheden starten de avond vanuit de actualiteit, waarbij Ten Napel zich beschouwt als de aangever, die de grote lijn in de gaten houdt: ,,Ik stel eenvoudige, korte vragen, waarop Foppe op zijn kenmerkende, onderhoudende manier antwoordt. Het kan over voetbal gaan, maar in dit geval misschien over de gemeenteraadsverkiezingen. Daar heeft Foppe als vurige PvdA-man zeker een mening over." Daarna kan het vele kanten op gaan. ,,We bewandelen als vanzelf allerlei zijpaden. Foppe kan natuurlijk putten uit een heel rijke carrière. Goedbeschouwd is hij de beste bondscoach ooit. Hij werd met jong Oranje twee keer Europees kampioen en met de Oranjevrouwen vorig jaar nog eens, als assistent van Sarina Wiegman."

BETROKKEN De Haans tijd als trainer van Ajax Capetown in Zuid-Afrika en als tijdelijk bondscoach van eilandengroep Tuvalu zijn andere onderwerpen die aan bod kunnen komen. Volgens Ten Napel heeft De Haan een warme band met Zuid-Afrika. ,,Hij heeft nog altijd contact met het gezin van zijn huishoudster in Kaapstad. Hij staat hen met raad en daad bij." Friesland, De Haans liefde voor de natuur en ook zijn stichting, het Foppe Fonds, kunnen gespreksstof bieden. Deze organisatie wil sporten voor kinderen en jongeren met een beperking mogelijk maken, onder andere door sportrolstoelen te verstrekken en evenementen te ondersteunen. Ook wordt er veel gewerkt met paarden - mede als therapie - en Racerunners, driewielfietsen zonder trappers.

BOEK Over Foppe de Haan verscheen in november 2018 het boek 'Een leven lang voetbaltrainer' geschreven door Menno Haanstra. Deze zegt over hem in 'Lees Magazine': ,,Wat Foppe de Haan naast voetbal onderscheidt, vind ik veel interessanter. Hij beschouwt het vak echt als een ambacht, waarbij ik zelf het erg mooi vind, dat hij al die decennia dat hij spelers heeft beter gemaakt, zelf eigenlijk net zo hard gegroeid is en dat hij dat nog steeds doet."

De nuchtere Fries is geliefd in heel Nederland vanwege zijn ongekunsteldheid en zijn bescheidenheid. ,,Je laat je als Fries niet voorstaan op wat je presteert," aldus Haanstra. ,,Foppe komt uit het allerarmste gedeelte van Friesland. Het hele idee dat daar leeft is, dat als je iets wilt worden je daarvoor moet werken. Dan moet je een plan maken en je best doen. En je mag wel ergens goed in zijn, maar dan moet je dat maar mooi voor jezelf houden en je moet je niet op de borst kloppen. Dat komt overal in terug. En blijven investeren." Typisch Foppe de Haan dus.

Kaarten voor de talkshow op 6 april van 20.15 tot 22.00 uur, kosten 15 euro inclusief consumptie en zijn te koop via de bibliotheekzout.nl en cultuurhuizenheuvelrug.nl. De Binder, Hoflaan 29, 3956 ED Leersum.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47