Lukas op kartcircuit Spa-Francorchamps.
Lukas op kartcircuit Spa-Francorchamps. Ronald Stiefelhagen

Lukas Stiefelhagen pakt titel op Spa; Leersumer (15) voor derde keer de beste

23 november 2022 om 07:00 Autosport

LEERSUM Coureur Lukas Stiefelhagen (15) heeft zijn derde titel binnengehaald. Op het kartcircuit van Spa-Francorchamps werd hij onlangs kampioen in de RK1 15pk klasse.

Met 47 punten voorsprong in het tussenklassement vertrokken Lukas en zijn vader naar de historische circuitlocatie in België. Hier werd op 12 en 13 november het laatste raceweekend gehouden van het NXT GP Dutch Open toernooi. Lukas streed er met zijn eigen Ricciardo-kart voor de titel in de RK1 15pk klasse. Dat is een 150cc 4-takt motor met een topsnelheid van 110 kilometer per uur, voor rijders tot en met 16 jaar. Dit jaar wordt de klasse uitsluitend in het NXT toernooi gereden; voorheen was het ook onderdeel van het Chrono NK 4-takt. Daarom wordt deze NXT-klasse nu door velen ook wel het ‘officieuze NK’ genoemd. Er staan ruim vijftien rijders aan de start.

JUISTE SET-UP De vrijdag stond in het teken van trainingen. Samen met Team Kartschool Texel, waar ze deel van uitmaken, hebben Lukas en zijn vader intensief gezocht naar de juiste set-up om het raceweekend mee in te gaan. ,,Het is ons gelukt om een optimale afstelling van mijn kart en een goede strategie voor de bandendruk te bedenken”, vertelt Lukas. 

KOU Op de vrijdag werd al snel duidelijk dat de snelheid er goed in zat. Maar de omstandigheden waren uitdagend. In de bergen van Spa begonnen de racedagen met een een temperatuur van rond het vriespunt, om vervolgens in het zonnetje op te warmen tot zo’n zestien graden. Een deel van de baan bleef zelfs de hele dag in de schaduw, wat de temperatuurverschillen voor de banden nog groter maakte.

Tijdens de kwalificatie op de zaterdag behaalde Lukas ‘pole position’ (de snelste tijd). Gedurende de in totaal vier races die dat weekend volgden, bleef Lukas het veld domineren. Hij won alle races, en zette in elke wedstrijd ook nog eens de snelste rondetijd neer. Hiermee behaalde hij een maximale puntenscore. Lukas: ,,De opdracht die ik mezelf gesteld had, was om als kampioen over de finish te komen. Maar dit had ik niet durven dromen. Deze baan ligt mij gewoon erg goed en we hadden de kart en de banden prima voor elkaar. Ik ben hier heel erg blij mee.”

DERDE TITEL Daarmee zet Lukas een wel heel bijzondere prestatie neer. In coronajaar 2020 is hij begonnen met karten. In 2021 en 2022 heeft hij vervolgens in totaal drie competities gereden in verschillende klassen. En in alle drie is hij uiteindelijk kampioen geworden.

Lukas wil graag betrokken zijn bij de verduurzaming van de racesport. Zijn CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Daarnaast rijdt hij dit seizoen drie losse wedstrijden in een nieuwe competitie voor elektrische outdoor karts. Lukas wordt in zijn ontwikkeling ondersteund door Urban Events, P4N, Expert Leersum, Hoor & Zie, Heuvelrug Keukens, Deur Makelaars, NewSolar, Electriffy, Hendriks Airbrush, en The Maxx. Geïntresseerde sponsors kunnen een kijkje nemen op lukasstiefelhagen.nl of @lsgofast op Instagram en Facebook.

Concentratie tijdens de vooropstelling.
Uitproberen van de kartafstellingen tijdens een van de trainingen.
Het technisch uitdagende circuit van Spa met zijn vele bochten
De laatste aanwijzingen van de teamleider
Als kampioen over de finish.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie