Lukas in de BSR 25kW elektrische outdoor kart.
Lukas in de BSR 25kW elektrische outdoor kart. Ronald Stiefelhagen

Karter pakt de winst in zijn eerste wedstrijd met elektrische outdoor karts

5 juni 2022 om 22:57 Sport Deel je nieuws

Leersum – Zaterdag 28 mei reed coureur Lukas Stiefelhagen (15) zijn eerste wedstrijd in een elektrische outdoor kart. Op Raceway Venray pakte hij de winst tijdens een open ‘clubrace’.

Lukas reed er in een kart van Blue Shock Race (BSR) met een 25kW power unit. Deze heeft een topsnelheid van 120 km/u. De elektrische karts reden die dag in een verzamelklasse waarin ook de Formula Honda 9pk, de RK1, en de Tillotson T4 karts meededen. Deze vormden elk hun eigen subklassement, maar de elektrische karts waren veruit de snelsten.

Elektrisch aangedreven karts hebben een enorme acceleratie. Omdat de power unit direct het maximale koppel aanlevert, wordt er veel trekkracht op de achterwielen gezet. Bij de start zijn de elektrische karts dan ook direct vertrokken. Maar met name in de bochten moet er veel gecontroleerder gereden worden om niet de baan af te schieten. Het rijden in een elektrische kart is dus heel anders dan in een kart met een verbrandingsmotor. En afgezien van een testrit had Lukas nog niet eerder met elektrische outdoor karts gereden, dus dat was wel even wennen.

Dit jaar strijdt Lukas met zijn eigen kart in het RK1 kampioenschap mee voor de titel. De RK1 is een 150cc 15pk 4-takt motor voor rijders tot en met 16 jaar. De BSR Electric vormt de allereerste Nederlands-Belgische competitie voor elektrische outdoor karts. Lukas rijdt hier dit seizoen - naast zijn RK1 kampioenschap - drie wedstrijden in mee. Het doel daarvan is om ervaring op te kunnen doen met deze vorm van racen, dit nieuwe initiatief ondersteunen, en de ontwikkeling van ‘elektrificering’ te promoten. Lukas wil graag zelf betrokken zijn bij de verduurzaming van de racesport!

De wedstrijddag in Venray bestond uit drie vrije trainingen, een kwalificatie, en twee wedstrijd ‘heats’. Lukas was in de kwalificatie de snelste, en won vervolgens ook beide wedstrijden. Dus aan het einde van de dag mocht hij een mooie beker voor de ‘P1’ op het podium in ontvangst gaan nemen!

Lukas wordt in het bereiken van zijn ambitie bijgestaan door P4N, Expert Leersum, Hoor & Zie, Heuvelrug Keukens, Deur Makelaars, NewSolar, Electriffy, Hendriks Airbrush, en The Maxx. Heeft u ook interesse om uw bedrijfsnaam aan dit jonge talent te verbinden? Neem dan een kijkje op lukasstiefelhagen.nl of @lsgofast op Instagram en Facebook.

Bij de start rijden de snelle elektrische karts voorop.
Achterblijvers worden weer ingehaald.
Lukas met zijn beker voor de eerste plek.
De elektrische karts worden geprepareerd.
advertentie
advertentie