Afbeelding
Foto: Freepik

Zindelijkheidstraining: een flinke uitdaging

15 mei 2023 om 15:23 Partnercontent

Zindelijkheidstraining is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van jonge kinderen. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke taak is voor ouders. Het kan namelijk best wel een flinke uitdaging zijn om op een succesvolle en effectieve manier een kind zindelijk te maken. Wij geven graag een aantal tips!

Begin op het juiste moment

Zindelijkheidstraining moet worden gestart op het juiste moment (en ja, dat kan soms een beetje een zoektocht zijn). Het moment van starten is afhankelijk van het kind ende omstandigheden. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om te beginnen met zindelijkheidstraining tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden. Dit is het moment waarop de meeste kinderen beginnen te begrijpen wat er gebeurt als ze plassen of poepen en ook kunnen ze hun blaas- en darmbewegingen beter beheersen. Is het kind ouder, dan is er nog geen man over boord. Niet iedereen is op hetzelfde moment toe aan iets nieuws, zullen we maar zeggen.

Prijzen en belonen

Zorg ervoor dat je het kind prijst en beloont. Doe dit elke keer dat hij of zij succesvol naar het toilet gaat. Dit kan een eenvoudig (maar voor het kind zeer waardevol) complimentje zijn, maar wellicht ook een cadeautje zoals een sticker op de speciaal door jullie samen gemaakte zindelijkheidsposter, of een andere kleinigheid. Gaat heten keertje mis (of meerdere keren) dan is het belangrijk dat je hier niet boos over wordt. Dit maakt het kind alleen maar onzeker en dat is niet bevorderlijk voor het hele proces. 

Overdag beginnen

Het is aan te raden om overdag te beginnen en op een later moment de nachten erbij te trekken. Kinderen krijgen meestal eerder controle over hun blaas dan over hun darmen. Overdag zijn er meer mogelijkheden om het kind naar het toilet te laten gaan dan in de nacht. Zorg dat je in eerste instantie overdag het kind zo vaak mogelijk op gezette tijden naar het toilet stuurt.

In de nacht kan er uiteindelijk worden gestart met de plaswekkermethode. Het kind trekt een speciaal broekje aan dat kan detecteren of er wordt geplast tijdens het slapen. Er gaat vervolgens een alarm af wat ervoor zorgt dat kinderen op een gegeven moment zelf merken dat ze een volle blaas hebben en dus naar het toilet moeten gaan. Een nat bed is natuurlijk niet heel erg prettig en het liefst willen het kind dit natuurlijk voorkomen. In eerste instantie zal het alarm ervoor zorgen dat het kind schrikt en er dus van wakker wordt. De sluitspier van de blaas zal door de schrik aanspannen. Na verloop van tijd zal het kind verbanden leggen en steeds beter alles kunnen beheersen.

Reservekleding mee

Ga je op pad, neem dan altijd reservekleding mee. Een ongelukje kan altijd gebeurenen het is ontzettend vervelend als je kind zich op dat moment niet kan verschonen en omkleden. De hele dag in natte kleding rondlopen is allesbehalve hygiënisch ook. Geef ook naar de opvang altijd extra kleding mee. Spreek trouwens ook met hen af hoe jullie het thuis aanpakken zodat iedereen dezelfde strategie hanteert.

advertentie
advertentie