Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Wat valt er precies onder een zakelijke autoverzekering?

29 maart 2023 om 10:51 Partnercontent

Bedrijfsauto’s moeten – net als personenauto’s – eerst verzekerd worden voordat je erin mag rijden. Heb je een auto voor de zaak gekocht? Dan is het verstandig om hier direct een autoverzekering bij af te sluiten. Hoe sneller je handelt, des te eerder je gebruik kunt maken van het voertuig. Je kunt overigens geen particuliere autoverzekering afsluiten, want je gebruikt het voertuig voor je bedrijf. Vandaar dat je bij een zakelijke autoverzekering uitkomt. Ben je hier niet bekend mee? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk precies wat er onder een zakelijke autoverzekering valt.

Standaard verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen

In de Nederlandse wet is geregeld dat iedereen die in het bezit is van een auto zich minimaal moet verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor bedrijfsauto’s. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw bedrijfsauto aanricht bij anderen. Rijd je bijvoorbeeld iemand aan? Dan valt dit binnen de dekking van deze verzekering. Naast schade aan personen ben je ook verzekerd voor schade aan spullen van anderen als je jouw bedrijfsauto verzekert voor wettelijke aansprakelijkheid. Een bedrijfsauto verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid wordt vooral veel gedaan bij voertuigen die ouder zijn dan tien jaar.

Schade aan een bedrijfsauto meeverzekeren

Zoals je hierboven al kon lezen, keert een verzekeraar geen geld uit voor schade aan jouw voertuig als je enkel een WA-verzekering afsluit. Toch is het wel mogelijk om ook schade aan een bedrijfsauto mee te verzekeren. Dit kan op twee manieren. Allereerst kun je voor de dekking WA + Beperkt Casco kiezen. Als de schade aan jouw bedrijfsauto veroorzaakt is door brand, storm, diefstal of inbraak, keert een verzekeraar geld uit. Is er sprake van ruitschade of is de schade ontstaan door een botsing met een loslopend dier? Ook dan kun je een schadeclaim indienen bij je verzekeraar. Deze verzekering is ideaal voor auto’s tussen de zes en tien jaar oud.

Zoek je nog steeds naar de beste verzekering voor je auto? Dan blijft alleen de dekking WA + Volledig Casco nog over. Deze verzekering staat ook wel bekend als allrisk autoverzekering. Dit komt doordat de dekking (veel) verder gaat dan WA en WA + Beperkt Casco. Je bent namelijk ook verzekerd voor schade aan jouw bedrijfsauto als deze ontstaan is door een aanrijding of vandalisme. Omdat dit de meest uitgebreide zakelijke autoverzekering is die je af kunt sluiten, betaal je er ook het meest voor. De exacte hoogte van de premie kunnen we je helaas niet vertellen, want iedere verzekeraar werkt met andere prijzen. Daarom is het verstandig eerst een vergelijking te maken voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit.

Meeverzekerde zaken

Eén van de grote voordelen van een zakelijke autoverzekering is dat er bij sommige verzekeraars standaard een aantal dingen meeverzekerd is. Zo ben je bijvoorbeeld standaard verzekerd voor juridische hulp bij conflicten die te maken hebben met je bedrijfsauto, ongeacht voor welke van de drie dekkingen je kiest. Dit geldt ook voor hulp na een ongeval in Nederland of in het buitenland. Hulp bij pech in het buitenland is niet standaard verzekerd, maar hier kun je wel een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij sommige verzekeraars bevat een zakelijke autoverzekering ook standaard een aanvullende inzittendenverzekering. Wel zo prettig, want hierdoor is schade aan de bestuurder en passagiers verzekerd.

advertentie
advertentie