Afbeelding

“Helemaal Zen” - Japan Fans op de Utrechtse Heuvelrug

29 juni 2022 om 14:46 Overig Deel je nieuws

Afgelopen weekend speelde Martine Mussies tijdens het festival Gluren op de Heuvelrug allerlei soorten Japanse fluitmuziek. Ze had daarvoor vier heel verschillende fluiten meegebracht, een "shakuhachi" - traditionele bamboefluit - en drie blokfluiten. Daarop bracht ze zowel traditionele Japanse muziek als moderne composities ten gehore.

Martine is naast musicus en musicoloog ook oprichtster van de Japan Fans, een vriendengroep van mensen die allemaal “iets” hebben met Japan en dat graag willen delen. Naast concerten zoals dit op Gluren op de Heuvelrug organiseren de Japan Fans ook taallessen en evenementen als sushi maken voor daklozen en origami vouwen voor in ziekenhuizen. Ze hielden het afgelopen jaar performances en exposities in onder meer de bibliotheek Utrecht en op het Camera Japan festival in Rotterdam. De groep streeft naar een eigen "Japanese Art & Culture Centre" in Utrecht.

"Het begon eigenlijk tijdens de lockdown", vertelde Martine haar publiek. "Omdat ik niet naar de dojo kon voor mijn budo - Japanse krijgskunsten - startte ik een WhatsApp groep voor mezelf en mijn trainingsmaatjes. Dat liep helemaal uit de hand, en Japan Fans heeft inmiddels al meer dan 3000 leden en wekelijkse evenementen. In die groep werd een filmpje gedeeld van een karate demonstratie met een soort fluitmuziek op de achtergrond. Die muziek trok me direct enorm aan, dus die ben ik gaan onderzoeken en zelf studeren! Mijn shakuhachi komt uit Tokio en heb ik ook kunnen kopen dankzij iemand van Japan Fans."

Als opening liet Martine op de shakuchachi een korte "ro" meditatie horen, waarna ze op tenor- en sopraanblokfluit drie "bushi" oftewel melodieën uit de Japanse volksmuziek: Owase Bushi, Echuohara Bushi en Hakata Bushi. Daarna speelde ze de moderne compositie "Air" van Toru Takemitsu (1930-1996) in een transcriptie voor tenorblokfluit. Ze sloot af met enkele hedendaagse stukken die speciaal voor haar gecomponeerd zijn: "Heritage" en "Bridge to Japan" door Juan Gallar voor shakuhachi en tenorfluit, en "The Green Peasant" en "Japanese Nightingale" door Patrick Meagher voor Garklein - de allerkleinste blokfluit die er bestaat.

Het optreden vond plaats in een yoga-tuinhuisje aan de Traaij, dat was ingericht met kussens op de grond en een prachtige Japanse doek tegen de achterwand. Het is ontworpen en gebouwd door theatermaker en coach Hendrikje van Leest, die zelf ook een fascinatie voor Japan heeft. "De cultuurcoach had Hendrikje en mij gekoppeld en dat was echt een ‘match made in Heaven’ - de fluitmuziek past perfect in deze studio", vertelt Martine enthousiast. Voor en na het optreden schonk gastvrouw Hendrinkje dan ook speciale Japanse matcha thee. "Ik voelde me helemaal Zen", zei een bezoekster na afloop.


advertentie
advertentie