Maarnse musici op weg naar de top

Nieuws

Yoko concerteert met de blokfluit: een instrument met soms een wollig imago, maar in handen van goede spelers, neem bijvoorbeeld Frans en Daniel Brüggen, biedt het heel veel moois. Zo ook bij Yoko, die met haar fluitmuziek de hele kerkruimte betoverde.

MAARN - Bezoekers aan het zaterdagmiddag concert in de Theresiakerk werden onthaald op een originele uitvoering. Waarin uitersten zich troffen: oude westerse muziek en hedendaagse Japanse muziek. Gespeeld werd op de blokfluit, de harp, de piano en de kamerbeiaard. Yoko Kobayashi en Mathieu Daniel Polak gaven een proeve van hun kunnen in een reeks muzikale divertimento's. door Han Overkamp

Als liefhebber en kenner van Oude Muziek besteedt Yoko haar tijd, buiten het lesgeven, aan het zoeken naar oude teksten en liederen in bibliotheken en kloosters. Zij zingt vervolgens deze liederen en begeleidt zichzelf daarbij op de harp. Door haar Japanse afkomst is zij ook bekend met hedendaagse Japanse muziek. Een muzieksoort waar Mathieu, die zowel pianoles geeft als componeert en die daarnaast de beiaard bespeelt, door gegrepen wordt. Want het hedendaagse aspect daagt hem uit om deze muziek een plaats te geven naast de alom bekende klassieke muziek. Mathieu: ,,er is nog heel vaak geen herkenning bij de luisteraar van een bepaalde moderne componist. Zet je Mozart op, dan is dat snel een bekend geluid, ook al zou je het stuk nog niet eerder gehoord hebben. Maar hedendaagse muziek leeft veel minder''. Terwijl de meeste mensen zich wél bezig houden met moderne literatuur, toneel en beeldende kunst. Over wat specifiek Japanse muziek is, heeft ieder zijn eigen opvatting. Mathieu: ,,voor mij is het makkelijk toegankelijke en enigszins melancholische, droevige, muziek''.Terwijl Yoko benadrukt:''je hoort de boeddhistische achtergrond van de maker er altijd in terug. Ik zou het filosofische muziek noemen''.

Mathieu heeft een plek in het aanstaande CoMa Festival in Maastricht. Een evenement dat amateur musici wil laten ervaren hoe spannend en leuk het spelen van hedendaagse muziek kan zijn. Zijn compositie Fleurs de Cerisiers, Kersenbloesem, speciaal geschreven voor dit festival is een van de vier genomineerde werken, geselecteerd uit een dertigtal inzendingen.

Het stuk wordt op 6 november door een amateur-blaaskwintet gespeeld in de St. Janskerk aan het Vrijthof. Ook tijdens het concert in Maarn was Mathieu even componist tijdens het spelen van een improvisatie op een schilderij van Jaap Grunbauer. De middag eindigde vrolijk met kinderliedjes, gespeeld op de kamerbeiaard en spontaan meegezongen door de aanwezigen. Dit was het eerste optreden van dit duo in Maarn. Met als nevendoel de vergroting van hun naamsbekendheid en daaruit voortvloeiende nieuwe uitnodigingen voor optredens.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30