Gemeente Utrechtse Heuvelrug overweegt plaatsing Maarnse scholen nabij hoogspanning

4 december 2022 om 14:02 Overig Deel je nieuws

De gemeente Utrechtse Heuvelrug buigt zich deze weken over een voorstel 2 scholen, een kinderdagverblijf en een BSO (buitenschoolse opvang) te plaatsen in het oostelijk buitengebied van Maarn nabij een hoogspanningsmast en hoogspanningskabels. Het voorstel is bedacht door DoeMaarnMee (DMM), een initiatief van een aantal burgers dat van de gemeente de ruimte heeft gekregen een voorstel te maken.

Omdat het een nieuwe voorziening is voor kinderen onder de 16 jaar is echter het voorzorgsbeleid op dit voorstel van toepassing. Het RIVM heeft dit beleid geconcretiseerd in een aantal richtlijnen die toegepast kunnen worden, o.a. een indicatieve richtlijn van 80 meter van het centrum van de hoogspanningslijnen. In het voorstel van DMM is dit nauwelijks haalbaar op de door hen uitgezochte locatie. Het wordt nog moeilijker: de magnetische veldsterktes zijn namelijk sterk afhankelijk van het stroomgebruik en kunnen lokaal variëren. Zelfs als de afstand correct is op het moment van besluitvorming dan kan een toekomstige verandering veroorzaken dat een terrein alsnog wordt afgekeurd. Dit is gebeurd in Helmond waar een school op 80 meter afstand van hoogspanningslijnen werd gebouwd, wat later 95 meter bleek te moeten zijn. De rechter liet de bouw van de basisschool stopzetten. Het is te voorzien dat een dergelijke situatie ook in Maarn zal optreden. Nederland gaat door een energie-transitie waarbij fossiele brandstoffen vervangen worden door duurzame energiebronnen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een groter stroomgebruik. Al bij een toename van 25% van het stroomgebruik kan de normafstand verschuiven naar 100 m en mogelijk meer. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat TenneT, beheerder van het stroomnetwerk de capaciteit van de hoogspanningslijnen gaat vergroten. In hun toekomstvisie 2030 staat beschreven dat het tracé door Maarn wordt uitgebreid van 150 kV naar 380 kV. Daarvoor geldt een indicatieve afstandsnorm van 215 meter. Hiermee valt het hele voorgestelde terrein binnen de zone waarin geen school of kinderdagverblijf mag worden gerealiseerd.

Omwonenden hebben zich verdiept in dit voorstel en hebben geprobeerd hierover in gesprek te komen met DMM. Zij zijn genegeerd en de bezwaren terzijde geschoven.

Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente een bewuste keuze neemt met de gezondheidsrisico’s van haar allerjongste inwoners en het financiële risico daarbij ook nog eens op de koop toeneemt?

Er is veel te vinden over dit onderwerp op internet. Op website http://groeneplanetenbaan.nl staat een samenvatting van deze en nog andere gegevens met de uitwerking naar de betreffende situatie in Maarn.

advertentie
advertentie