Afbeelding
Pixabay

Minder aangiftes van e-bikediefstal in Utrechtse Heuvelrug

7 februari 2022 om 11:35 Overig

HEUVELRUG Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn vorig jaar minder vaak naar de politie gestapt om aangifte te doen van diefstal van een elektrische fiets. Dat stelt de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) op basis van politiecijfers. In totaal ging het in onze gemeente om 30 aangiftes. Een jaar eerder waren dat er nog 52. 

Dat komt neer op een ontwikkeling van -42,3 procent. Na diefstal van een ‘gewone’ fiets werd ook minder vaak aangifte gedaan: 54 keer, tegenover 83 keer in 2020 (-34,9 procent). Volgens S.A.F.E komt dit vermoedelijk omdat deze slachtoffers het niet meer de moeite vinden om de politie daarover in te lichten. 

Landelijk werd juist vaker aangifte gedaan na een e-bikediefstal. De Nationale Politie registreerde vorig jaar 22.593 van dit soort aangiftes. Dat is een kwart meer dan in 2020 en driekwart meer dan in 2019. In de meeste gevallen werden de elektrische fietsen op straat meegenomen. Ongeveer 1900 keer braken dieven in of gebruikten ze zelfs geweld om een elektrische tweewieler te bemachtigen.

(Artikel gaat verder onder de kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het aantal aangiftes van e-bikes en ‘gewone’ fietsen (bak-, lig-, vouw- , sportfietsen en driewielers zijn niet meegeteld) in 2021 en van 2020. Met die cijfers hebben we de procentuele stijging of daling van het aantal aangiftes berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. Voor beide categorieën hebben we dit aantal ook afgezet tegen het aantal inwoners, om zo tot het aantal diefstallen per tienduizend inwoners te komen. 

REGIONAAL In Heusden nam het aantal diefstallen van e-bikes het snelst toe, kijkend naar gemeentes met minimaal 50 diefstallen. Hier werden in 2021 vier keer meer aangiftes genoteerd dan in 2020. Ook in Apeldoorn (+182 procent), Woerden (+174 procent), Veenendaal (+172 procent), Purmerend (+162 procent), Zwolle (+146 procent) en Zandvoort (+131 procent) was sprake van relatief grote toenames.

Als wordt gekeken naar de tien grootste steden, dan valt op dat in Utrecht het aantal aangiftes van ontvreemde e-bikes het snelst toeneemt. De politie kreeg in hier ruim twee derde meer aangiftes binnen. In Rotterdam bedroeg de toename 25 procent, in Amsterdam 13 procent en in Den Haag 12 procent. Van de grote steden was alleen in Nijmegen een daling zichtbaar. Zandvoort is de gemeente waar relatief de meeste elektrische fietsen zijn gestolen. In 2021 werden hier bijna 57 e-bikes gestolen per 10.000 inwoners. Daarna volgen Valkenburg aan de Geul (48 per 10.000), Nijmegen (38), Deurne (32), Gulpen-Wittem (32) en Enschede (31).

GEWONE FIETSEN Mensen stapten 26.365 keer naar de politie om te melden dat hun gewone fiets was gestolen, een afname van 45 procent in een jaar. ,,Het lijkt aannemelijker dat steeds minder mensen aangifte van gewone fietsdiefstal doen”, zeggen de onderzoekers van S.A.F.E. over de vraag of er ook werkelijk minder fietsen worden gestolen. Zij vermoeden dat het werkelijke aantal fietsdiefstallen zeker acht of negen keer hoger ligt.

VERZEKERD Dat eigenaars van e-bikes wel meer naar de politie gaan om aangifte te doen, heeft volgens de onderzoekers een financiële reden. De elektrische fietsen zijn namelijk meestal verzekerd. Slachtoffers van diefstal moeten van de verzekeraar aangifte doen om de schade vergoed te krijgen.

Een woordvoerder van S.A.F.E. raadt aan om elektrische fietsen goed vast te zetten, bij voorkeur met gecertificeerde sloten. ,,Stal de fiets het liefst achter slot en grendel, ook thuis”, vult hij aan. ,,Zeker als je in een binnenstad woont.” Het helpt ook om een elektrische fiets uit te rusten met een apparaat waarmee de locatie op afstand worden gevolgd.

advertentie
advertentie