Pedagogisch medewerker Wendy Schellekens vindt sport en spel een mooie toevoeging aan de dagelijkse activiteiten.
Pedagogisch medewerker Wendy Schellekens vindt sport en spel een mooie toevoeging aan de dagelijkse activiteiten. Vincent Boon
De specialist

Al bewegend de wereld ontdekken

27 november 2020 om 13:07 Zakelijk

HEUVELRUG Bewegen is belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind. Daarom is sport en spel onderdeel van het dagelijks ritme bij Kinderopvang SKDD. Pedagoge Vera Copini vindt het leuk om te zien dat sport zoveel meer doet bij de jongste kinderen dan het bewegen alleen. Het gaat, naast ontwikkeling op motorisch vlak, ook over regels leren, winnen en verliezen en over het functioneren in de groep.

,,Bij SKDD vinden we het belangrijk dat onze pedagogisch medewerkers oog hebben voor de inspanning die het kind doet en dat er niet alleen gelet wordt op het resultaat”, vertelt Copini. Sport en spel is een leuke manier om samen met de kinderen iets actiefs te doen en ze stapjes te laten zetten in hun ontwikkeling.

De pedagogisch medewerkers kijken goed in welke fase van de ontwikkeling een kind zit. Ze dagen kinderen uit nieuwe dingen te leren, zodanig dat ze een succeservaring opdoen. Want dat zorgt voor vertrouwen en plezier. Het is een kunst daarin de juiste balans te vinden en kinderen te laten groeien zonder ze te overvragen. De medewerkers van SKDD stemmen het aanbod van de activiteiten daarom goed af op het kind en de groep. Maar hoe werkt dat dan in de praktijk?

SPANNEND Een leuk voorbeeld is het klim- en klauterparcours voor 0- tot 4-jarigen, waar sportcoördinator Mark Sluis de locaties mee afreist. Hij zet een uitdagend parcours uit in een centrale ruimte, waar de peuters over, onder of tussen schuimrubberen kussens door bewegen. Soms aangevuld met een fantasierijk verhaal dat uitnodigt om mee te doen als ze het spannend vinden. ,,Het is mijn uitdaging de kinderen en de medewerkers te inspireren en ze te laten zien dat activiteiten heel simpel kunnen zijn”, vertelt Mark Sluis. Zijn ideeën maken pedagogisch medewerkers enthousiast, omdat ze eenvoudig en laagdrempelig toe te passen zijn.

VERKENNEN Zo zijn er veel mooie basismaterialen om iets mee te doen. Bijvoorbeeld pittenzakjes of zachte ballen om ergens in te gooien. Met de ballen kun je ook overgooien, ze laten rollen of stuiteren. Een activiteit hoeft niet altijd groot te zijn. Het samen verkennen van de mogelijkheden en materialen is al waardevol genoeg.

Je hoeft niet ergens goed in te zijn om toch plezier te beleven. Bij het kinderdagverblijf gaat het erom de kleintjes ontwikkelkansen te bieden, ervaringen op te laten doen en hun leefwereld te vergroten. Dat zit vaak in de alledaagse activiteiten, zolang je er maar aandacht en oog voor hebt. Samen leren en samen plezier maken.

Meer informatie op www.skdd.nl

door Babs Bouwman

advertentie
advertentie