Thea van Bodegraven
Thea van Bodegraven ADF stichting

Training voor familie van mensen met angst en dwang

12 december 2019 om 13:54 Zorg Deel je nieuws

Als iemand een angst- of een dwangstoornis heeft, dan heeft dat vaak invloed op het hele gezin. Vaak is de reactie van de gezinsleden ook weer van invloed op het kind of de partner met angst. Zo ontwikkel je, zonder dat je dat wilt, een neerwaartse spiraal. Daarom organiseert de Angst Dwang en Fobie stichting regelmatig trainingen voor familieleden. Op zaterdag 18 januari en 8 februari 2020 vindt weer een nieuwe training plaats in Driebergen. Aanmelden kan via trainingen@adfstichting.nl. Meer info vind je op www.adfstichting.nl/ouders-en-partners

‘Meedwangen’ Uit onderzoek blijkt dat 90% van de gezinsleden meegaat in het gedrag van een gezinslid met een angst- of dwangstoornis. Je doet bijvoorbeeld altijd de boodschappen omdat je partner de straat niet op durft. Of je staat eindeloos te wachten om ergens heen te gaan totdat je kind klaar is met controle-rituelen. Je bedenkt smoezen voor de buitenwereld waarom jullie niet op visite komen of mensen thuis uitnodigen. Of je koopt liters shampoo omdat je kind bij elke douchebeurt een nieuwe fles wil gebruiken.

Klinkt dat bekend? In deze training van 2 zaterdagen leer je inzien hoe het komt dat je meedoet aan het vermijdingsgedrag. In de training draait het om jou. En dus niet om je partner, broer, zus of kind. Jij leert hoe jij de angst en dwang kunt loslaten.

advertentie
advertentie