Afbeelding
Gemeente Ede

Gemeente Utrechtse Heuvelrug start toekomstvisie op warmte

30 oktober 2019 om 13:05 Politiek

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een start gemaakt met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Het is een gevolg van het concept Klimaatakkoord. 

Het College van burgemeester en wethouders heeft deze week ingestemd met de startnotitie voor de Transitievisie Warmte. In de Transitievisie Warmte komt te staan wanneer welke wijken van het aardgas gaan en welke duurzame alternatieven er zijn voor verwarming. De gemeente betrekt hierbij lokale organisaties en partijen, bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. 

AARDGAS-VRIJ Volgens het concept Klimaatakkoord moet Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af zijn. In de gebouwde omgeving mag dan niet langer gebruik gemaakt worden van aardgas voor verwarming en koken. In uiterlijk 2021 moeten alle gemeenten een Transitievisie Warmte vaststellen. Voor de wijken die zich voor 2030 ontdoen van het aardgas, komen voorkeursalternatieven. 

SAMENWERKING Zorgvuldige communicatie en samenwerking zijn noodzakelijk volgens de gemeente. Bij de warmtetransitie zijn namelijk grote aantallen woningen, gebouwen en belanghebbenden gemoeid. De directe leefomgeving van woning- en gebouweigenaren, bewoners en gebruikers wordt bij de transitie getroffen.

Het opstellen van de Transitievisie Warmte doet de gemeente daarom samen met alle belanghebbenden. De gemeente gaat in gesprek met bewoners en woningcorporaties. Ook vindt afstemming plaats met de lokale energiecoöperatie, de waterschappen, ondernemersverenigingen en andere lokale organisaties. 

BUURTGEMEENTEN Bij de totstandkoming van het Transitievisie Warmte gaat de gemeente samenwerken met buurtgemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede. Zo delen de gemeenten kennis en ervaring. Elke gemeente maakt zijn eigen Transitievisie.

advertentie
advertentie