Stadsdichter van Wijk bij Duurstede André van Zwieten leest het eerste couplet voor bij de picknickbank op de veerstoep.
Stadsdichter van Wijk bij Duurstede André van Zwieten leest het eerste couplet voor bij de picknickbank op de veerstoep. Wilco Willemse

Drs. P te lezen op de veerstoep

31 juli 2019 om 09:04 lokaal

AMERONGEN Dorpsnetwerk Amerongen onthulde dinsdag bij het veer Amerongen – Eck en Wiel twee coupletten van 'Veerpont', een liedje van Heinz Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P. Het eerste couplet is op een bordje gezet bij de eerder dit jaar geplaatste picknickbank. Het tweede couplet is op de veerpont zelf te vinden. Met deze teksten wil Dorpsnetwerk Amerongen een lach op het gezicht van de lezer toveren.

Wilco Willemse

Volgens velen is het nummer 'Veerpont' één van de beste liedjes die Drs. P uitbracht. Vol woordspelingen, grapjes en herkenbaar voor pontgebruikers. Het tweede couplet werd onthuld door de schipper van dienst, had zelf nog wel een spitsige opmerking: ,,Op de pont hebben we het nooit over heen en weer, wij gaan altijd heen en heen. Heen en weer is typisch iets voor iemand van de kant."

LEEFBAAR In mei liet Dorpsnetwerk Amerongen een picknicktafel plaatsen bij de pont, op de Amerongse oever van de Rijn. De opdracht werd uitgevoerd door Vakcollege Maarsbergen, waar de picknicktafel werd vervaardigd. Zij maakten ook een betonnen sokkel en daarop is nu het couplet uit 'Veerpont' geplaatst en onthuld. Harry Ruijs van Dorpsnetwerk Amerongen: ,,Door sponsoring van Technivorm is dit allemaal mogelijk gemaakt. Fijn dat zij zich zo betrokken voelen. Als dorpsnetwerk willen we Amerongen leefbaar houden en het plaatsen van de picknicktafel en de liedteksten is daar een goed voorbeeld van. Vooral met dit mooie weer wordt de tafel veel gebruikt door passerende fietsers en wandelaars, maar ook door Amerongers die even willen genieten van het zicht op het water en de pont."

HEEN- EN WEERSCHAP Voor de onthulling van de teksten was Vic van de Reijt aanwezig, voorzitter van "Het Heen- en Weerschap', de stichting voor auteursrechten van Drs. P. Ruijs. ,,Om de teksten te mogen gebruiken zochten we contact met 'Het Heen- en Weerschap'. Zij proberen de teksten van Drs. P zo lang mogelijk onder de aandacht van het publiek te houden. Er werd zeer enthousiast gereageerd en zo zijn we tot een mooie onthulling gekomen."

Van de Reijt onthulde de tekst bij de picknickbank en vertelde daarbij over hoe 'Veerpont' is ontstaan. ,,De NCRV maakte een radioprogramma over een of ander veer en wilde daar graag een bijpassend nummer bij. Drs. P werd verzocht dit te schrijven en te zingen. Omdat hij geen verstand had van veerponten, verdiepte hij zich in het leven van de schipper en zo is 'Veerpont' ontstaan."

COUPLETTEN De eerste twee coupletten zijn bij de picknickbank en op de pont te lezen:

We zijn hier aan de oever van één machtige rivier - De andere oever is daarginds, en deze hier is hier - De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant - Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland - En dit heet dan de overkant, onthoud u dat dus goed - Want dat is van belang voor als u oversteken moet - Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer - En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer.

Ik breng de mensen heen, ik breng weer anderen terug - Mijn pont is als het ware ongeveer een soort van brug - En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom - Dan kon hij blijven liggen, zei me laatste één econoom - Maar dat zou dan weer lastig zijn voor het rivierverkeer - Zodoende is de pont dus kort en gaat hij heen en weer - Dan vaart hij uit, dan legt hij aan, dan steekt hij weer van wal - En ondertussen klinkt langs berg en dal mijn hoorngeschal.

advertentie
advertentie