Simone Sinjorgo is lichaamsgericht (relatie) therapeut en ervaringsdeskundige en begeleidt mensen met een onvervulde kinderwens.
Simone Sinjorgo is lichaamsgericht (relatie) therapeut en ervaringsdeskundige en begeleidt mensen met een onvervulde kinderwens. Kristel van Herpt

Balans hervinden bij onvervulde kinderwens

11 september 2019 om 10:20 Advertorial_1

DOORN Jezelf beter leren kennen. Leren vertrouwen op wat je voelt in je lichaam en daar zelfvertrouwen en energie uit halen. Sansoma Instituut voor Lichaamsbewustzijn biedt op vele niveaus mogelijkheden om aan bewustwording te werken. Er zijn laagdrempelige activiteiten, zoals core gym, interactieve massages of energiewerk. Maar Sansoma biedt ook meer verdieping aan, zoals psychotherapiesessies core energetica en therapie voor ouder en kind. Voor iedereen, man en vrouw, jong en oud, is er iets te vinden bij dit instituut voor lichaamsbewustzijn. Simone Sinjorgo is lichaamsgericht (relatie) therapeut en ervaringsdeskundige en begeleidt mensen met een onvervulde kinderwens.

Corina Blommendaal

Huisje, baantje, trouwen, kindje…het is vaak het ideale plaatje waar we mee opgroeien. Als we dat eenmaal bereiken, 'klopt' het allemaal. En wat als dat plaatje geen werkelijkheid kan worden? Als het niet lukt om kinderen te krijgen?

,,Dat heeft enorm veel impact", vertelt Sinjorgo. ,,Vrouwen, mannen en stellen die bezig zijn met een fertiliteitstraject, keuzes moeten maken over adoptie of donorschap óf al weten dat ze ongewenst kinderloos blijven, komen soms tijdens of meteen na zo'n traject bij mij terecht. Maar dat kan ook tien of vijftien jaar later zijn. Ze lopen dan nog steeds met hun verdriet rond en hebben het gevoel dat ze er iets mee willen of moeten gaan doen. Het is vaak een verborgen verdriet, omdat alles in de wereld om families en gezinnen lijkt te draaien. Als je geen kinderen kunt krijgen, is dat een heel groot gemis. Ik biedt begeleiding bij het omgaan met de teleurstellingen van mislukte behandelingen, miskramen en als de kinderwens definitief niet ingevuld kan worden."

MINDSET In onze maatschappij draait het vaak om hard werken, goed je best doen, je leven op orde hebben en als dat allemaal lukt zou het goed moeten zijn.

Volgens Sinjorgo levert dit veel stress op. ,,Je bent bezig met de maakbaarheid van het leven, terwijl het leven zich niet laat maken. Helaas blijven heel veel mensen met lege armen achter als het niet lukt om kinderen te krijgen. Het is een levenslang thema en heeft impact op relatie, seksleven, vriendenkring, werk, sport. Eigenlijk op alles wat je doet. Als mensen niet voldoende aandacht besteden aan hun verdriet, bestaat de kans dat het op een later moment weer naar boven komt."

BEHANDELING Er bestaat geen standaard aanpak voor het omgaan met deze vorm van rouw, omdat dat voor elke betrokkene anders is.

,,Ik kijk samen met de cliënt wat hij of zij nodig heeft op dat moment, maar ook wat iemand aankan. Dat kan eerst alleen praten zijn, en later met lichaamsgerichte aanpak op zoek gaan naar verborgen emoties die vastgezet zijn in het lijf. Zo kan gedrag meespelen, de terugtrekkende beweging vanuit de gedachte dat je er niet bij hoort, niet gezien wordt of er niet toe doet. Het gaat vaak om onbewuste patronen waar mensen zowel lichamelijke als psychische klachten door krijgen, zoals depressieve gevoelens, huilbuien en vermoeidheid."

,,Het is ontzettend belangrijk om ruimte te geven aan het rouwproces en het een plek te geven in je leven. Daarbij staat het kiezen voor- en beschermen van jezelf centraal, ook al betekent dat soms dat je nee tegen een ander moet zeggen."

Voor meer informatie: www.sansoma.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie