Afbeelding
Pixabay

Meer kinderen niet naar de tandarts in coronajaar 2020

Zorg

HEUVELRUG De groep kinderen die niet voor controle op bezoek is geweest bij de tandarts is in coronajaar 2020 gegroeid. In 2020 is 23,6 procent van de 2- t/m 17-jarigen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet op controle bij de tandarts geweest. In 2019 was dat nog 20 procent. Uitgesplitst per leeftijdsgroep is 61 procent van de 2- en 3-jarigen, 18,5 procent van de 4- t/m 11-jarigen en 19,8 procent van de 12- t/m 17-jarigen in 2020 niet bij de tandarts geweest. Dat zocht kenniscentrum Vektis uit in opdracht van Pharos.

Pharos, expertisecentrum op het gebied van gezondheid, waarschuwt voor de gevolgen. Als kinderen niet aan gaatjes worden behandeld, kan dat later leiden tot diabetes, long-, hart- en vaatziekten, reuma en zwangerschapscomplicaties, zo stelt de organisatie.

CORONA-EFFECT De onderzoekers vermoeden dat door de uitbraak van het coronavirus minder kinderen de praktijkruimte van de tandarts van binnen hebben gezien. Tandartsen mochten een periode alleen spoedgevallen behandelen. Bovendien bleven mensen weg uit angst om besmet te raken. Veel van de volwassen tandartsmijders stuurden ook hun kind niet meer op controle, blijkt uit onderzoek.

Als kinderen te lang blijven rondlopen met gaatjes, kunnen ze last krijgen van pijn en ontstekingen en zelfs melktanden verliezen, stelt de organisatie. Ze lopen nog meer risico als ze al gezondheidsproblemen hebben, waarschuwen de onderzoekers. ,,Als bacteriën uit de mond van deze kinderen in de bloedbaan terechtkomen, kan dat ervoor zorgen dat zij chronisch ziek worden.”


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente welk percentage van de kinderen tussen 2 en 17 jaar in 2020 niet naar de tandarts is geweest voor een periodieke controle. De cijfers zijn gebaseerd op declaraties bij de zorgverzekeraars.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00