De kabel van DELTA Fiber Netwerk is groen
De kabel van DELTA Fiber Netwerk is groen DELTA Fiber Netwerk

DELTA Fiber Netwerk van start met aanleg glasvezel

24 juni 2021 om 12:23 Zakelijk

HEUVELRUG Leersum en Amerongen krijgen toegang tot het glasvezelnetwerk. De campagne die DELTA Fiber Netwerk de laatste maanden heeft gevoerd heeft geleid tot voldoende aanmeldingen om de aanleg te kunnen starten. Meteen na de zomervakantie wordt er gestart met de graafwerkzaamheden.

Voor de aanleg van de kabel in de grond tot aan de voordeur is NKM verantwoordelijk, een gespecialiseerd bedrijf uit Veenendaal met meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van netwerkaanleg.

NKM Commercieel directeur van NKM is Russell Crye: ,,Met NKM verzorgen we het hele aanlegproces voor DELTA Fiber Netwerk, van advies tot bouw en beheer van het netwerk. We zijn nu ook voor DELTA Fiber Netwerk bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Maarn en Maarsbergen. Tegelijkertijd doen we dat in de regio ook in Elst en Achterberg. Eerder al was NKM verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel van DELTA Fiber Netwerk in de Gelderse Vallei Midden en in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek.”

480 KILOMETER Na een succesvolle campagne van DELTA Fiber Netwerk kan NKM binnenkort ook in Amerongen en Leersum aan de slag. ,,We starten met de aanleg in Amerongen”, gaat Crye verder. ,,We sluiten aan op de centrale in Doorn, die daar in 2012 is aangelegd. Het graven is allemaal handwerk en een flinke klus, die we laten uitvoeren door één van onze vaste partners. In totaal leggen we alleen in Amerongen en Leersum al 480 kilometer glasvezelkabel, graven we 71 kilometer in openbare grond en 34 kilometer in tuinen bij klanten thuis. Op eigen terrein bij mensen proberen we zoveel mogelijk onder de tuin door te schieten. We graven alleen als het echt nodig is, zo houden we de overlast rondom woningen tot een minimum beperkt.”

VEILIGHEID Ook op openbaar terrein zal het graafwerk wat overlast geven. Crye: ,,De kabel leggen we 40 tot 60 centimeter onder de grond. We ontkomen er niet aan dat er wat overlast komt voor verkeer. De planning is gericht op zo min mogelijk overlast, maar vooral op optimale veiligheid tijdens de aanleg. Bij aanleg langs de N225 en op andere drukke punten, zal met verkeersregelaars gewerkt worden, net zoals we dat onlangs in Elst hebben gedaan.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


NKM is verantwoordelijk voor het aanleggen van de kabel van DELTA Fiber Netwerk. - NKM

POP-STATION In de dorpskernen zullen zogenaamd PoP-stations, PoP staat voor Point of Presence, geplaatst worden. Crye: ,,Op zo’n PoP-station kunnen we 2400 woningen aansluiten. Zowel in Amerongen als Leersum plaatsen we twee of drie van zulke PoP-stations. Vanuit een PoP loopt een dikke kabel met 96 vezels naar een laspunt en vandaar naar maximaal 40 woningen. Naar elke woning worden twee unieke glasvezelkabeltjes getrokken. Daar sluit de provider straks de modem op aan. Die unieke vezels zorgen er voor dat er altijd een snelle verbinding is, die je met niemand in de straat hoeft te delen. Op die manier blijft de snelheid van de verbinding altijd gewaarborgd. Dat is toch wel hét voordeel van glasvezel.”

Die unieke vezels zorgen er voor dat er altijd een snelle verbinding is, die je met niemand in de straat hoeft te delen

GROEN Crye wil een veelgehoorde reactie uit de lucht helpen: ,,NKM legt niet exclusief voor DELTA Fiber Netwerk de glasvezelkabel in de grond, maar doet dat ook voor de concurrenten. We zijn een onafhankelijk bedrijf. Er is geen verschil in kwaliteit tussen de ene of de andere aanbieder, de infrastructuur en de manier van aanleggen is precies hetzelfde. Alleen de kabelmantel heeft een andere kleur. Voor DELTA Fiber Netwerk is dat overigens groen.”

7 JULI De campagne heeft in Leersum en Amerongen voldoende aanmeldingen opgeleverd om de aanleg te gaan starten. Projectleider voor DELTA Fiber Netwerk is Sonja Jansma: ,,Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee! En omdat de aanleg pas na de zomer start, hebben we de actieperiode verlengd tot 7 juli. Dat betekent dat iemand die zich voor die tijd aanmeldt óók gratis wordt aangesloten. Wie na 7 juli toch nog besluit een aansluiting te willen, betaalt hiervoor 650 euro. Het is dus zeer de moeite waard om alsnog die keuze snel te maken als je dat nog niet hebt gedaan.”

GIP Ook het GIP, Glasvezel Informatiepunt, in de dansschool van Zenner aan de Rijksstraatweg 177 in Leersum blijft tot 7 juli geopend: ,,Daar kan iedereen terecht met vragen over abonnementen en de verschillende aanbieders. Johan Scheepstra bemant het GIP en is er elke woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Bellen kan ook: 06 3861 2902.”

XGS-PON Jansma heeft mooi nieuws voor de inwoners van Leersum en Amerongen die overgaan op glasvezel: ,,Voor de aanleg van glasvezel gaat DELTA Fiber Netwerk later dit jaar over op een nieuwe technologie, die in de toekomst nog hogere snelheden kan leveren, XGS-PON. Er is besloten dat ook Leersum en Amerongen met deze nieuwe technologie aangelegd gaan worden. Helemaal toekomstproof dus!”

INFORMATIEAVOND DELTA Fiber Netwerk zal nog vóór de zomervakantie een informatieavond organiseren om de laatste informatie te geven over de aanleg en eventuele vragen te beantwoorden van de aanwezigen. De exacte datum en tijd zijn nog niet bekend, zodra dat wel het geval is zal daarover worden gecommuniceerd.

door Wilco Willemse

Deze advertorial wordt u aangeboden door DELTA Fiber Netwerk. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie