Afbeelding
Foto uit archief

Gemeente sluit overeenkomst voor aanleg glasvezel

2 juni 2021 om 11:56 Politiek

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Delta Fiber gaan een samenwerkingsovereenkomst aan om alle dorpen in de gemeente van beter, sneller en veiliger internet te voorzien. Het streven is om alle inwoners in twee jaar de mogelijkheid te bieden gebruik te kunnen maken van het glasvezelnetwerk. Deze overeenkomst bevat een pakket aan maatregelen die ook van toepassing zijn als andere aanbieders van een glasvezelnetwerk een netwerk willen aanleggen in Utrechtse Heuvelrug. 

In februari dit jaar is de aanleg gestart in Maarn. Maarsbergen, Overberg, Leersum en Amerongen komen, in deze volgorde, daarna aan de beurt. In Driebergen-Rijsenburg legt Delta Fiber samen met een partner van Delta Fiber een glasvezelnetwerk aan. Doorn heeft al glasvezel. Woensdag is de samenwerking tussen Delta Fiber en de gemeente vastgelegd door ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst; burgemeester Frits Naafs tekende namens het college van burgemeester en wethouders. 

STABIEL NETWERK ,,Het internetverkeer neemt steeds sterker toe, denk daarbij aan online bankieren, het werken in de Cloud en het steeds vaker thuiswerken. Inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn steeds afhankelijker van een goed en stabiel netwerk”, aldus de gemeente in een persbericht. ,,De bestaande koperverbindingen in de gemeente kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan de huidige en toekomstige vraag wel aan. Een snelle breedbandverbinding is een belangrijke voorziening voor alle inwoners. Een hoogwaardig netwerk als glasvezel vergroot het gemak om goed verbinding te maken en bereidt de gemeente voor op de toekomst.”

COMBINEREN De overeenkomst beschrijft de wijze van Delta Fiber om het glasvezelnetwerk in alle dorpen uit te rollen en de inzet van de gemeente om dit proces soepel te laten verlopen. Er wordt hierbij gekeken of het haalbaar is om dit te koppelen aan andere werkzaamheden in de gemeente om zo de overlast voor de inwoners tot een minimum te beperken. Een voorbeeld hiervan is dat bij de rioleringswerkzaamheden in Amerongen de aannemer (NKM) van Delta Fiber een mantelbuis aanlegt.

De gemeente werkt daarnaast mee om de procedure van vergunningen en instemmingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

advertentie
advertentie