Afbeelding
Pixabay

Huizenkopers bieden steeds vaker boven de vraagprijs, ook in Utrechtse Heuvelrug

Wonen

HEUVELRUG Overbieden in de jacht op een koopwoning is vorig jaar gemeengoed geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle gemeenten lag het gemiddelde aankoopbedrag hoger dan de vraagprijs.

In Utrechtse Heuvelrug moest in 2021 gemiddeld 3 procent meer betaald worden dan de vraagprijs van de woning, wat wel fors minder is dan in onder meer buurgemeente Bunnik (6,1 procent) of Zeist (7,1 procent). Dat er zo vaak wordt overboden, is volgens het CBS een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt. Een jaar eerder werd bij ongeveer de helft van alle huizen overboden. Huizen staan ook steeds korter te koop voordat er een nieuwe eigenaar is gevonden.

(tekst gaat verder onder de kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente de procentuele afwijking van de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van de vraagprijs van koophuizen. Een getal boven nul geeft aan dat huizen (gemiddeld gezien) voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht, een negatief cijfer duidt er op dat huizen gemiddeld voor minder dan de vraagprijs van eigenaar wisselen. Voor sommige gemeenten zijn geen gegevens beschikbaar.

REGIONAAL In zeventien gemeenten werd gemiddeld meer dan 10 procent overboden, waaronder in Lelystad, Utrecht, Groningen, Haarlem, Dronten, Almere, Diemen, Velsen en Het Hogeland. Dat kwam in voorgaande jaren nog nergens voor. In Nieuwegein doen huizenkopers het meest aan overbieden. Gemiddeld boden ze hier ruim 13 procent boven de vraagprijs. 

In de gemeente Sluis zijn huizen in 2021 gemiddeld 2,8 procent onder de vraagprijs verkocht, relatief gezien het laagst van het land. Ook in Bergeijk, Hilvarenbeek, Wassenaar, Bunschoten, Laren, en Blaricum betaalden nieuwe bewoners minder dan de vraagprijs. In zeventien gemeenten gaat een huis gemiddeld gezien voor hetzelfde bedrag weg dat gevraagd wordt, waaronder Elburg, Hellendoorn, Maasdriel, Mill en Sint Hubert, Noord-Beveland en Oirschot. 

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 12 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31