Afbeelding
Archief BDUmedia

Kwart woningen boven vraagprijs verkocht

lokaal

AMERONGEN Bijna een kwart van de woningen in regio Amerongen wordt verkocht boven de vraagprijs. De gemiddelde transactieprijs steeg ruim dertien procent. Dat blijkt uit NVM-cijfers die deze week bekend zijn geworden.

In het vierde kwartaal van 2018 werden in de NVM-regio Ede/Wageningen (Amerongen, Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen) 704 woningen verkocht, bijna 7 procent lager ten opzichte van vorig jaar, maar ruim 9 procent meer ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde transactieprijs kwam uit op 299.000 euro en steeg daarmee met 13,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

[VERSCHILLEN] Er bestaan binnen de diverse typen woningen wel grote verschillen voor zowel de transacties als het aanbod van woningen. Zo lagen de transactieprijzen van appartementen 17,7 procent en die van vrijstaande woningen 18,1 procent hoger dan een jaar eerder. Appartementen verwisselden voor 181.000 euro van eigenaar en vrijstaande woningen voor gemiddeld 570.000 euro. Tussenwoningen stegen 'slechts' 7,9 procent, de transactieprijs van dit type woning bedroeg gemiddeld 242.000 euro.

[VERKOOPTIJD] De verkooptijden van vier van de vijf woningtypen lag gemiddeld tussen de één en anderhalve maand. Alleen de verkooptijd van vrijstaande woningen steeg binnen het vierde kwartaal explosief; van 68 naar 134 dagen en is daarmee terug op het niveau van een jaar eerder. Van de verkochte woningen ging bijna 24 procent boven de vraagprijs weg en bedroeg de gemiddelde onderhandelingsmarge 1,7 procent over alle 704 verkochte woningen.

[PRIJSSTIJGING] De vraagprijzen van de 857 woningen in het aanbod zijn met gemiddeld 9,4 procent gestegen naar nu 439.000 euro. De vraagprijzen van de appartementen stegen procentueel het hardst met gemiddeld 13 procent naar 200.000 euro; het lopende aanbod van dit woningtype slonk met bijna 37 procent naar 138 nu, gevolgd door de hoekwoningen waarvan het lopende aanbod met 35 procent slonk naar nu 80 stuks.

[TUSSENWONINGEN] Het lopende aanbod van tussenwoningen slonk het minst hard, slechts 3,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Oorzaak van deze lichte daling ligt in de forse toename van het aantal tussenwoningen dat het afgelopen kwartaal nieuw in het aanbod is gekomen; 220 stuks wat een stijging van bijna 62 procent is ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde vraagprijs van dit woningtype steeg met 7,8 procent naar 248.000 euro. Van de in aanbod staande woningen heeft ruim 18 procent al langer dan een jaar een te koop-bord in de tuin staan of aan de gevel hangen.

[KRAPTE] Ondanks de (tijdelijke?) flinke toename van het aantal tussenwoningen in het aanbod, is de woningmarkt, met een krapte-indicator van 3,7, aanhoudend aan de krappe kant. In de NVM-regio Ede/Wageningen is de situatie daarbij vergelijkbaar met enkele omliggende regio's als Bunnik/Zeist (3,6), Arnhem (3,2) of Amersfoort (2,7). Ook in deze regio's is al langer sprake is van een krappe woningmarkt.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24