Afbeelding
Pixabay

Geboortegolf ook in Utrechtse Heuvelrug merkbaar

Mensen

HEUVELRUG Er zijn in tien jaar niet zo veel baby’s geboren in Nederland als vorig jaar. In totaal mocht er bijna 179.000 keer op beschuit met muisjes getrakteerd worden; in 2020 kwamen er bijna 169.000 baby’s ter wereld. Dat is een stijging van bijna zes procent en het hoogste aantal sinds 2011, blijkt uit een analyse van CBS-cijfers. Ook in Utrechtse Heuvelrug werden vorig jaar meer baby’s geboren.

In totaal 440 baby’s in onze gemeente zagen in het afgelopen jaar het levenslicht. In 2020 waren dat er 406. Dat komt neer op een ontwikkeling van 8,4 procent, net zoals in buurgemeente Wijk bij Duurstede. In Zeist en Bunnik waren procentueel net iets meer geboortes, respectievelijk 10 en 10,6 procent. 

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart.)


In deze cijfers gaat het niet om de geboortegemeente van het pasgeboren kind, maar om de woongemeente. Een kind dat in het ziekenhuis geboren wordt, is niet meegerekend naar waar dat ziekenhuis staat, maar naar de plek waar het kind in eerste instantie opgroeit.

LANDELIJK In alle provincies werden vorig jaar meer baby’s geboren dan in 2020. Er kwamen vooral meer Brabanders ter wereld: het aantal geboorten in Noord-Brabant steeg met bijna negen procent. Ook Friesland en Limburg noteerden stijgingen van meer dan zeven procent. In Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland was sprake van het hoogste aantal geboortes in tien jaar tijd. 

In driekwart van de gemeenten werden vorig jaar meer baby’s zijn geboren dan in 2020. Van de twintig grootste gemeenten vallen vooral Brabantse gemeenten op. Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven noteerden allemaal een stijging van tien procent of meer. Ook in Zaanstad, Arnhem en Amersfoort zijn afgelopen jaar flink meer baby’s geboren. In Den Haag, Zwolle en Nijmegen daalde het aantal geboorten juist.

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart.)


In november concludeerde het CBS dat 2021 een heuse geboortegolf kende. Volgens het statistiekbureau zijn het vooral dertigers die vorig jaar meer kinderen ter wereld brachten, maar steeg het aantal geboorten ook onder 25- tot 30-jarige vrouwen. In de leeftijdsgroep vrouwen jonger dan 25 jaar bleef het aantal baby’s - in ieder geval tot november vorig jaar - juist dalen. 

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 2 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 5 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 11 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33