Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Paul Nolens/BDU

Gemeente start met aanpak permanente bewoning vakantieparken

Wonen

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft donderdag een controle uitgevoerd bij het vakantiepark De Bonte Vlucht in Doorn. Dit is de eerste stap die de gemeente zet om het niet-recreatieve gebruik van recreatieverblijven, zoals permanente bewoning of huisvesting van arbeidsmigranten, op vakantieparken tegen te gaan. De gemeente gaat dit in de diverse dorpen in een tijdsbestek van zes jaar gefaseerd aanpakken om zo de kwaliteit van de verblijfsrecreatie in de gemeente te verbeteren en mogelijke (brand-)onveilige situaties te voorkomen

Vorig jaar heeft de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vastgesteld voor de vakantieparken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hierdoor wordt het voor eigenaren van vakantieparken mogelijk om de kwaliteit van hun park te verbeteren door bijvoorbeeld vakantiehuisjes te moderniseren en nieuwe voorzieningen te realiseren

ARBEIDSMIGRANTEN De gewenste kwaliteitsverbetering van de verblijfsrecreatie op een aantal vakantieparken wordt belemmerd door permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente vindt dit ongewenst, omdat de recreatieverblijven hiervoor niet bedoeld zijn en het ook een risico van ondermijning met zich meebrengt en daarmee de kwaliteitsverbetering van de verblijfsrecreatie in de gemeente in de weg staat

Daarom treedt de gemeente vanaf dit jaar handhavend op tegen permanente bewoning en de huisvesting van arbeidsmigranten. Bovendien voldoen recreatieverblijven niet altijd aan de brandveiligheid en andere kwaliteitseisen die de gemeente stelt om een veilig en gezond verblijfsklimaat te garanderen.

START De Bonte Vlucht is het vakantiepark waar de gemeente begint met het handhavingsproject. Met de slagboomcontrole die donderdag plaatsvond, wil de gemeente inventariseren wie er niet-recreatief op het park verblijftDe controle is met medewerking van de exploitant van De Bonte Vlucht goed verlopen. 

De komende tijd voert de gemeente vaker controles uit op de vakantieparken. Hiermee wil de gemeente vaststellen wie er permanent op de vakantieparken wonenDeze mensen krijgen een persoonlijke brief van de gemeente waarin staat dat de gemeente van plan is handhavend op te treden en dat ze anderhalf jaar de tijd krijgen om vervangende woonruimte te vinden. Daar kan men vervolgens bezwaar tegen maken. 

HULP Als dit niet leidt tot een ander besluit, legt de gemeente een last onder dwangsom op. Dit betekent dat vóór een bepaalde datum de bewoning van de recreatiewoning moet stoppen en dat er een geldbedrag betaald moet worden als op de bepaalde datum het permanent bewonen van de recreatiewoning niet of niet volledig is gestopt. Hiertegen kan bezwaar worden gemaakt en daarna staat nog beroep open bij de rechtbank. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten geldt een ander traject, waarbij de bewoners drie maanden de tijd krijgen om een reguliere woning te vinden.

Burgemeester Frits Naafs: ,,Als gemeente gaan we in de aanpak uit van de menselijke maat en krijgen mensen ruim de tijd om alternatieve huisvesting te vinden. Wie hulp nodig heeft vanwege financiële, medische of sociaal-maatschappelijke problemen, kan terecht bij de Sociale Dorpsteams. De Sociale Dorpsteams kunnen, net als de gemeente, geen woning bieden, maar wel begeleiding en ondersteuning bieden. Ook de eigenaren van de vakantieparken hebben een verantwoordelijkheid bij de aanpak van de problematiek.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 3 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 5 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 11 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33