Afbeelding
Lex van Lieshout ANP photo

College pakt permanent verblijf in vakantiehuisjes aan

Politiek

HEUVELRUG Mensen die het hele jaar op een recreatieterrein verblijven, moeten op zoek naar andere huisvesting. Net als veel andere gemeenten gaat Utrechtse Heuvelrug permanente bewoning van vakantiehuisjes aanpakken. Wel komt er een overbruggingsregeling. Wie door bijvoorbeeld echtscheiding of sociale problemen niet anders kan, krijgt een jaar de tijd om een legale woning te vinden.

Michiel Schaaij

Volgens VVD-wethouder Rob Jorg gaat permanente bewoning van vakantiehuisjes ten koste van de kwaliteit van de recreatieve sector in Utrechtse Heuvelrug. In sommige gevallen zou zelfs sprake zijn van sociale misstanden en risico op criminaliteit.  Ook branchevereniging Recron zou voorstander van handhaving zijn. Voor zeven van de 28 terreinen is het volgens Jorg de vraag, of die überhaupt wel vakantiepark genoemd kunnen worden. 

ANDERE BESTEMMING Zo worden de meeste huisjes op de recreatieterreinen Veenestein in Overberg, Nieuw Wildenberg en Meeuwennest in Leersum en Stamerhoef in Maarn het hele jaar door bewoond. Ook op de terreinen achter de Bergse Bossen, de Traaij 291 en de Willem van Abcoudelaan 23 in Driebergen is geen sprake van een recreatieve functie. De gemeente wil per terrein gaan bekijken of een andere bestemming wenselijk en mogelijk is. 

WILDZICHT Op 21 andere Heuvelrugse vakantieparken wordt in mindere mate permanent gewoond, maar ook daar wil Jorg het verbod gaan handhaven. Vorig jaar heeft de gemeente ervaring opgedaan met de aanpak van illegale bewoning, toen camping Wildzicht in Leersum werd ontruimd. De draaiboeken die daar werden gebruikt, kunnen in de nabije toekomst hun nut bewijzen bij de handhaving op andere recreatieterreinen. 

LASTIGE KLUIF Jorg verzekert dat er maatwerk wordt toegepast en dat er wordt gekeken naar sociale omstandigheden. ,,Het wordt een lastige kluif. We zullen een lange adem, volharding en extra budget nodig hebben", aldus de wethouder. Zo nodig worden de sociale dorpsteams voor die operatie versterkt.

Overigens hebben de betrokken bewoners nog wel even de tijd om zich op hun toekomst voor te bereiden. Als de gemeenteraad eind november akkoord gaat, zijn de eerste handhavingsacties niet voor 2021 te verwachten. Tot die tijd gaat de gemeente in samenwerking met de recreatiebranche permanente bewoning ontmoedigen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25