Afbeelding
Lex van Lieshout ANP photo

College pakt permanent verblijf in vakantiehuisjes aan

Politiek

HEUVELRUG Mensen die het hele jaar op een recreatieterrein verblijven, moeten op zoek naar andere huisvesting. Net als veel andere gemeenten gaat Utrechtse Heuvelrug permanente bewoning van vakantiehuisjes aanpakken. Wel komt er een overbruggingsregeling. Wie door bijvoorbeeld echtscheiding of sociale problemen niet anders kan, krijgt een jaar de tijd om een legale woning te vinden.

Michiel Schaaij

Volgens VVD-wethouder Rob Jorg gaat permanente bewoning van vakantiehuisjes ten koste van de kwaliteit van de recreatieve sector in Utrechtse Heuvelrug. In sommige gevallen zou zelfs sprake zijn van sociale misstanden en risico op criminaliteit.  Ook branchevereniging Recron zou voorstander van handhaving zijn. Voor zeven van de 28 terreinen is het volgens Jorg de vraag, of die überhaupt wel vakantiepark genoemd kunnen worden. 

ANDERE BESTEMMING Zo worden de meeste huisjes op de recreatieterreinen Veenestein in Overberg, Nieuw Wildenberg en Meeuwennest in Leersum en Stamerhoef in Maarn het hele jaar door bewoond. Ook op de terreinen achter de Bergse Bossen, de Traaij 291 en de Willem van Abcoudelaan 23 in Driebergen is geen sprake van een recreatieve functie. De gemeente wil per terrein gaan bekijken of een andere bestemming wenselijk en mogelijk is. 

WILDZICHT Op 21 andere Heuvelrugse vakantieparken wordt in mindere mate permanent gewoond, maar ook daar wil Jorg het verbod gaan handhaven. Vorig jaar heeft de gemeente ervaring opgedaan met de aanpak van illegale bewoning, toen camping Wildzicht in Leersum werd ontruimd. De draaiboeken die daar werden gebruikt, kunnen in de nabije toekomst hun nut bewijzen bij de handhaving op andere recreatieterreinen. 

LASTIGE KLUIF Jorg verzekert dat er maatwerk wordt toegepast en dat er wordt gekeken naar sociale omstandigheden. ,,Het wordt een lastige kluif. We zullen een lange adem, volharding en extra budget nodig hebben", aldus de wethouder. Zo nodig worden de sociale dorpsteams voor die operatie versterkt.

Overigens hebben de betrokken bewoners nog wel even de tijd om zich op hun toekomst voor te bereiden. Als de gemeenteraad eind november akkoord gaat, zijn de eerste handhavingsacties niet voor 2021 te verwachten. Tot die tijd gaat de gemeente in samenwerking met de recreatiebranche permanente bewoning ontmoedigen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52