,,Als je je verwarming één graad lager zet bespaar je al gauw 6 procent op je energiekosten.”
,,Als je je verwarming één graad lager zet bespaar je al gauw 6 procent op je energiekosten.” ANP

Heuvelruggers leenden ruim een half miljoen voor verduurzamen huis

Wonen

HEUVELRUG Steeds meer Nederlanders zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug leenden in 2020 ruim een half miljoen euro voor het verduurzamen van hun woning.

Naast dat dit goed is voor het klimaat, zet ook de hoge energierekening steeds meer huisbezitters aan het denken over bezuinigingen. Met kleine stappen kan al winst worden geboekt. ,,Dat is ook een vliegwiel naar verdere verduurzamingsmaatregelen”, zegt Nathalie van Loon van Klimaatverbond Nederland.

Vrijdag is het weer Warme Truiendag. Voor de zestiende keer wil Klimaatverbond Nederland mensen bewuster maken van hun energieverbruik. ,,Met deze dag willen we mensen aanzetten om de verwarming lager te zetten en een trui aan te trekken”, legt mede-organisator Van Loon uit. ,,Als we dit allemaal doen, scheelt dit enorm in de CO2-uitstoot en dat is belangrijk voor het klimaat.” 

De verwarming lager zetten bespaart naast energie ook geld in de portemonnee. ,,Als je je verwarming één graad lager zet bespaar je al gauw 6 procent op je energiekosten”, illustreert Van Loon. 

De verwarming 1 graad lager bespaart 6 procent op je energiekosten

Uit vrees de energierekening niet te kunnen betalen zet bijna 40 procent van de mensen, die hun woning al hebben verduurzaamd, de kachel uit. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders. Uit het onlangs verschenen onderzoek blijkt verder dat bijna zeven op de tien Nederlanders, die hun huis dit jaar gaan verduurzamen, dat willen doen vanwege de stijgende energieprijzen.  

LENING Veel Nederlanders willen hun huis graag verduurzamen, maar dat kan flink in de papieren lopen. ,,Je kunt daarom onder andere een beroep doen op de Energiebespaarlening. Dat is een speciale lening voor het verduurzamen van je huis met een lage rente”, zegt Joanneke de Jongh van Milieu Centraal.

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


Inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug leenden in 2020 ruim een half miljoen euro voor het verduurzamen van hun woning. - ANP

Alle Nederlanders samen leenden in 2020 ruim 150 miljoen euro om hun woning groener te maken. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Het gaat hierbij om een gunstige lening via de gemeente of een andere overheid. In 2019 werd er door de Nederlanders bij elkaar meer geleend, namelijk zo’n 195 miljoen euro. De inwoners van de Utrechtse Heuvelrug leenden in 2019 samen zo’n  3.084.119 euro voor een duurzamer huis. Dit is veel meer dan in 2020, toen werd er door alle inwoners van de Utrechtse Heuvelrug zo’n 516.653 euro geleend.

Nog lang niet iedereen weet van het bestaan van subsidies

SUBSIDIES Naast geld lenen voor het verduurzamen van een woning, kan er ook een beroep worden gedaan op subsidies. ,,Zo heb je de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing en zijn er op regionaal niveau ook subsidies”, vertelt De Jongh. De subsidie voor verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie en een hybride warmtepomp, is sinds begin dit jaar ook gestegen. ,,Dat stimuleert”, zegt Karin Boog van Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,Maar van het bestaan van de subsidies weet nog lang niet iedereen af. Daar moet meer bekendheid over komen.” 

De VEH ziet meer verbeterpunten aan de subsidies. Zo is het nu zo geregeld dat een woningeigenaar na het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen het subsidiegeld ontvangt. ,,Door de subsidie al vooraf uit te keren, neem je voor een deel van de woningeigenaren de drempel weg”, zegt Boog.

Wie groener wil gaan wonen hoeft niet meteen te denken aan dure verbouwingen. Zo zijn er naast het lager zetten van de verwarming nog veel andere kleine maatregelen die genomen kunnen worden, vertelt De Jongh. ,,Zoals het sluiten van alle deuren in huis en het alleen verwarmen van ruimtes waar je bent. Hiermee bespaar je gemiddeld al 240 euro per jaar.”

Bespaartips voor duurzaam wonen
Met relatief kleine investeringen kun je al veel energie besparen en duurzaam wonen. Milieu Centraal heeft hiervoor enkele tips:

Bespaar op verwarmingskosten
Naast het niet verwarmen van kamers waar je niet bent en je verwarming lager zetten, kun je ook radiatorfolie gebruiken achter radiatoren tegen een buitenmuur die niet geïsoleerd is. Zo ontsnapt er minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft dan minder hard te stoken. Daarbij is het ook goed om te kijken naar naden en kieren in je huis die nog dicht kunnen worden gemaakt met een tochtstrip.

Bespaar op warm water
Neem bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop of douche wat minder lang.

Bespaar op energievretende apparatuur
Kijk bij het kopen van een nieuw apparaat of het een (donker) groen energielabel heeft: die zijn het zuinigst. Zet daarbij oudere apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen. Milieu Centraal geeft ook als tip om eens door huis te lopen en te kijken waar nog gloeilampen hangen die vervangen kunnen worden door zuinige ledlampen.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00