Afbeelding
Pixabay

Gemiddelde woning vorig jaar goedkoper in de meeste gemeenten: hoe staat het ervoor in Utrechtse Heuvelrug?

20 februari 2024 om 10:18 Wonen

HEUVELRUG Een gemiddeld koophuis kostte vorig jaar in zeven van de tien gemeenten minder dan in 2022. Volgens het CBS kwam de gemiddelde verkoopprijs van een woning uit op 416.000 euro, tegenover zo’n 429.000 euro in 2022. Dat is een afname van 3 procent. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug was sprake van een forsere afname. Huizenzoekers stuitten op een gemiddelde van 565.000 euro in 2023; het jaar daarvoor was dit nog 609.000 euro (-7,2 procent). 

In buurgemeente Zeist waren koopwoningen vorig jaar gemiddeld 15,2 procent goedkoper ten opzichte van 2022. Wie daar een huis zocht, moest rekening houden met een gemiddelde verkoopprijs van 545.000 euro. In onder meer Veenendaal (-8,5 procent), Rhenen (-1,8 procent), Wijk bij Duurstede (-4,7 procent) en Woudenberg (-3,8 procent) daalden de gemiddelde prijzen ook. 

(De tekst gaat verder onder de kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente of de prijs van een gemiddelde koopwoning in 2023 is gestegen of gedaald ten opzichte van 2022. In de tooltip vind je de gemiddelde verkoopprijs. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor oppervlakte. Als in een gemeente veel grote huizen staan - die over het algemeen duurder zijn dan kleinere woningen - zal de gemiddelde verkoopprijs mogelijk hoger uitvallen.

GROTE STEDEN EN GEMEENTEN

In alle grote steden - waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven - daalden de prijzen. Van de twintig grootste gemeenten noteerde het CBS in Haarlem de grootste afname: een koopwoning was daar bijna 10 procent goedkoper dan in 2022. In Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden, stegen de prijzen met 24 procent juist het hardst. In Heeze-Leende stegen de prijzen met ruim 19 procent en in Beesel met meer dan 15 procent.

DUURSTE EN LAAGSTE

Een gemiddeld huis kostte vorig jaar in de duurste gemeente vijf keer zoveel als in de goedkoopste gemeente. In Bloemendaal werd, net zoals in eerdere jaren, gemiddeld gezien het meeste betaald voor een koophuis, bijna 1,1 miljoen euro.

In Pekela in Oost-Groningen en in de Zuid-Limburgse gemeenten Kerkrade, Heerlen en Brunssum was de gemiddelde verkoopprijs met zo’n 250.000 euro het laagst.

Het CBS houdt bij deze cijfers geen rekening met het type, de grootte of de kwaliteit van de verkochte huizen in een gemeente. Zo zal in gemeenten waar veel luxe villa’s van eigenaar wisselden de gemiddelde transactieprijs hoger zijn dan in gemeenten met veel kleine appartementen.

advertentie
advertentie