Afbeelding
Piroschka van de Wouw

Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft evenveel kilometers fietspad als autoweg

28 september 2023 om 17:00 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG In Nederland ligt in totaal bijna 153.000 kilometer aan fietspaden. Het grootste deel loopt door gebouwd gebied met nauwelijks groen. Zo’n 10 procent ligt juist in de natuur. In nagenoeg alle gemeenten is qua weglengte meer ruimte voor fietspaden dan voor autowegen, zo onderzochten het CBS en de Fietsersbond. Maar niet in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

In grote delen van Nederland is qua lengte meer ruimte voor paden en wegen waar fietsers welkom zijn, dan wegen waarop auto’s mogen komen. Dat is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug dus niet het geval. In onze gemeente ligt voor 466 kilometer aan fietspad en dat is precies net zoveel als het aantal kilometers autoweg.

DIT VALT OP IN DE LANDELIJKE CIJFERS

Op de Waddeneilanden, in Landsmeer en in Bloemendaal is het verschil tussen fietspaden en autowegen het grootst. In 51 gemeenten is de lengte aan fietspaden juist korter dan die van autowegen. In het Brabantse Baarle-Nassau ligt een kwart minder lengte aan fietspad dan autoweg. In Woensdrecht is dit zo’n 20 procent minder en in Eemnes 15 procent.

Binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam en Amsterdam ligt voor de meeste kilometers aan fietspad (ruim 2000). Land van Cuijk, een uitgestrekte fusiegemeente in het noordoosten van Brabant, volgt met zo’n 1500 kilometer aan fietspad.

Volgens de Fietsersbond was in 2022 het grootste deel van alle fietspaden van goede kwaliteit. Ook is er volgens fietsers (zeer) weinig hinder op de weg. 


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente de lengte (in kilometers) aan fietspaden en autowegen. Op basis van die cijfers is het procentuele verschil tussen de lengte aan fietspaden versus autowegen berekend. Een getal boven 0 geeft aan dat in een gemeente meer weglengte aan fietspad dan autoweg ligt. Een getal onder 0 betekent dat er (qua lengte) meer autowegen zijn dan fietspaden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie