Foto ter illustratie,
Foto ter illustratie, Pixabay

Heuvelruggers hebben meer last van verkeersherrie dan inwoners buurgemeenten

Verkeer en vervoer

HEUVELRUG Herrie door voorbijrazende auto’s of het kabaal van scheurende scooters: bijna zeven procent van de Nederlanders stelt veel last te hebben van geluidshinder door verkeer in de bebouwde kom. In Utrechtse Heuvelrug ligt dat percentage een stukje lager, namelijk op 5,7 procent. Dat blijkt uit cijfers uit de de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek van het RIVM, CBS en de GGD’en.

Wel klagen Heuvelruggers meer over verkeersherrie dan onder meer buurgemeenten Woudenberg (3,7 procent), Wijk bij Duurstede (3,3 procent) en Buren (4 procent).

Het RIVM concludeerde in 2019 in een ander onderzoek over woontevredenheid dat het verkeer een belangrijke bron van ernstige overlast en verstoorde slaapuurtjes vormt. Vooral brommers en motoren veroorzaken ernstige geluidshinder, daarnaast zijn mensen in de afgelopen jaren meer geluidsoverlast gaan ervaren van bestelbusjes. Vanuit het RIVM-onderzoek blijkt dat wegverkeer de grootste bron van geluidshinder in de woonomgeving vormt. Zo’n zes procent van de volwassenen geeft aan ‘ernstige slaapproblemen’ te hebben door voorbijrazend verkeer. Vier jaar geleden was dat nog vier procent van de Nederlanders. 

Uit RIVM-cijfers blijkt dat in Nederland jaarlijks 84 hartinfarcten veroorzaakt worden door blootstelling aan geluid van wegverkeer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat geluidsoverlast door wegverkeer in Nederland op de gedeelde tweede plaats van een ranglijst van factoren in de leefomgeving die de meeste ziektelast met zich meebrengen. Alleen de uitstoot van fijnstof staat hoger.


OVER DE CIJFERS Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het percentage volwassenen dat aangeeft* ernstige geluidshinder te ervaren door wegverkeer in de bebouwde kom.
*Aan ruim 500.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar is gevraagd in hoeverre zij als zij thuis zijn gehinderd worden door verkeer op wegen waar je niet harder mag dan 50 kilometer per uur. De cijfers in deze kaart zijn berekend op basis van de mensen die aangeven zeer veel hinder te ervaren.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00