Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug één van de weinig gemeenten waar vorig jaar meer restafval werd ingezameld

20 oktober 2023 om 10:50 Wonen

HEUVELRUG Nederlanders gooiden in 2022 minder afval weg dan een jaar eerder. Vorig jaar zamelden gemeenten gemiddeld 455 kilo huishoudelijk afval per inwoner in. Dat is 48 kilo minder dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal hebben gemeenten 8 miljard kilo huishoudelijk afval opgehaald.

Anders dan de meeste gemeenten in Nederland, werd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vorig jaar juist méér restafval ingezameld: 1,7 kilo per inwoner meer dan in 2021. Maar als de diverse categorieën bij elkaar opgeteld worden, nam ook in Utrechtse Heuvelrug de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner af. In 2022 werd gemiddeld 436,6 kilo huishoudelijk afval per inwoner ingezameld in onze gemeente. Naast de toename bij restafval (+1,7 kilo), waren dalingen te zien bij puingrondhout (-0,1 kilo), papier (-7,7 kilo) en gft (-15,1 kilo).

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op de bovenstaande kaart vind je per gemeente hoe het aantal kilogram restafval dat per inwoner is verzameld is veranderd tussen 2021 en 2022. Klik op het uitklapmenu per gemeente om cijfers te zien over papier, Gft en puingrondhout. Daar zie je ook hoeveel kilogram er totaal per inwoner is verzameld. De cijfers hebben alleen betrekking op de afvalstoffen die door of in opdracht van de gemeenten wordt ingezameld. Als uitzondering daarop wordt textiel, oud papier en karton dat door liefdadigheidsorganisaties, scholen en verenigingen wordt ingezameld wel meegeteld.

LANDELIJKE CIJFERS

De gemeenten met de grootste hoeveelheid ingezameld huishoudelijk per inwoner zijn Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Dat heeft vooral te maken met het aantal toeristen dat die gemeenten bezoekt: zij produceren wel afval, maar tellen niet mee als inwoner. Het minste huishoudelijk afval werd ingezameld in Nederweert (iets meer dan 234 kilo), Deurne (bijna 295 kilo) en Reusel-De Mierden (ruim 328 kilo).

In 2022 zamelden slechts 21 gemeenten meer restafval in dan een jaar eerder. De grootste toename was zichtbaar in Den Helder. Hier werd ruim 54 kilo meer ingezameld. Hierna volgen de Gelderse gemeenten Arnhem (ruim 20 kilo) en Doesburg (bijna 10 kilo meer).

De grootste daling was zichtbaar op Schiermonnikoog, de hoeveelheid ingezameld restafval daalde hier in een jaar tijd met meer dan 168 kilo. Hierna volgt Baarle-Nassau met bijna 87 kilo restafval minder dan een jaar eerder.

VOORNAMELIJK RESTAFVAL

Het grootste gedeelte van dat huishoudelijke afval bestond uit restafval, gevolgd door groente-, fruit- en tuinafval (gft). In 2022 werd gemiddeld 87 kilo gft-afval per inwoner ingezameld. In 2021 was dat 11 kilo meer.

advertentie
advertentie