Afbeelding
NS

Reizigers waarderen nieuw Driebergen-Zeist: station stijgt met stip

3 februari 2023 om 09:59 Verkeer en vervoer

DRIEBERGEN Reizigers waren in 2022 wederom iets meer te tevreden over hun station dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Station Driebergen-Zeist laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2017 kreeg dit station nog een 5,2. Vorig jaar kreeg dit station van reizigers een 7,8. Het station en het gebied daar omheen zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Er is een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation gebouwd, er is een Stationshuiskamer waar je warm kunt wachten en sinds vorig jaar is op deze locatie ook de OV-ebike te vinden. 

WENSEN VAN REIZIGERS

,,Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS. 

WELZIJN OP STATION

Daarnaast groeit de maatschappelijke rol van het station. ,,Het welzijn op het station wordt steeds belangrijker. Denk aan het rookverbod dat we in 2020 op alle stations en perrons hebben ingevoerd, de ruim 250 watertappunten op stations voor gratis drinkwater en sinds 2022 is op alle stations een AED aanwezig”, aldus Wim Gideonse, a.i. Directeur Stations van ProRail.

RANGLIJST

Station Driebergen-Zeist staat dit jaar op de 21e plek in de landelijke ranglijst, na Bilthoven en Soestdijk staat het Driebergse treinstation derde in de lijst van de provincie Utrecht. Ook station Maarn scoort hoger dan het landelijke gemiddelde, dit station werd met een 7,5 gewaardeerd.

KLIMMEN-RANSDAAL

Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant kreeg van reizigers het laagste cijfer en de enige onvoldoende: een 5,2.

Kijk hier voor de volledige ranglijst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie