Afbeelding
Google Streetview

Reizigers zeer te spreken over station Driebergen-Zeist

Verkeer en vervoer

DRIEBERGEN Station Driebergen-Zeist scoorde afgelopen jaar goed onder reizigers. Uit onderzoek van Peilingbureau I&O Research blijkt dat zij het station gemiddeld een 8 geven. Daarmee krijgt Driebergen-Zeist een van de hoogste rapportcijfers van het land.

De gemiddelde waardering van het station, dat flink werd vernieuwd, zit de afgelopen jaren in de lift. In 2020 gaven reizigers Driebergen-Zeist nog een 7,8 en in 2016 kwam het station niet verder dan een 6,3. Station Maarn, dat in 2020 een 6,7 kreeg, werd vorig jaar beoordeeld met een 7,4.

Treinreizigers zijn over het algemeen zeer te spreken over de stations die ze op hun reis passeren. Peilingbureau I&O Research vroeg vorig jaar 77.000 reizigers uit heel Nederland naar hun mening over het station dat ze aandeden en die deelden gemiddeld een 7,31 uit. Dat is een fractie hoger dan de 7,26 die ze gaven in 2020, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NS en ProRail.

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


Op de kaart zie je het gemiddelde rapportcijfer dat reizigers in 2021 gaven aan het station in kwestie. Ga je met je muis over de tooltip van een station, dan vind je ook het gemiddelde cijfer over 2020 en 2016 terug. Voor sommige stations is niet over elk jaar voldoende data beschikbaar voor een representatieve beoordeling, aldus de NS. Er staat ‘geen meting’ op de kaart als dat het geval is in 2021.

GEEN ONVOLDOENDES Het Noord-Hollandse station Overveen scoorde afgelopen jaar het hoogste cijfer: reizigers waardeerden het station met een gemiddelde van 8,2. Ook stations Valkenburg en Rotterdam Centraal scoorden afgelopen jaar een acht of hoger. Geen enkel station werd afgestraft met een onvoldoende. Reizigers waren nog het meest kritisch over station Rotterdam Zuid (5,8), over Den Helder Zuid (6), station Delft Campus (6,1) en Almere Centrum (6,1). 

Het gros van de stations werd afgelopen jaar beter beoordeeld dan vijf jaar geleden. Met name station Assen, in de tussentijd verbouwd, is er in de beleving van reizigers op vooruit gegaan: van een 5,6 naar een 7,6. Ook stations als Bergen op Zoom en Rhenen scoren op dit moment een stuk beter dan in 2016.

(Tekst gaat verder onder de tabel.)


VISITEKAARTJE ,,Het monumentale stationsgebouw heeft een schilderachtige ligging, verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen.” Dit had de tekst uit een reisgids kunnen zijn, maar is hoe de NS het hoogst gewaardeerde station Overveen in Noord-Holland aanprijst. 

De NS ziet stations als ‘het visitekaartje van het spoornet’ en is dan ook tevreden met de cijfers. ,,Elk jaar verbeteren en verbouwen we er een aantal en wat nou zo mooi is om te zien, is dat reizigers dat ook waarderen”, zegt Ans Rietstra van spoorwegbeheerder ProRail.

De cijfers zijn afkomstig uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor (pdf). Voor dat onderzoek neemt I&O Research in opdracht van ProRail en NS enquêtes af onder treinreizigers, waarin onder meer gevraagd wordt naar hun oordeel over de voorzieningen en de veiligheid op het station waar ze zich op dat moment bevinden. In 2021 deden 77 duizend mensen mee aan het onderzoek. Iedere respondent geeft het station waar hij of zij op dat moment is een rapportcijfer.  

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 7 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04