Afbeelding
NS

Station Driebergen-Zeist krijgt dertig OV-ebikes

Verkeer en vervoer

DRIEBERGEN Op station Driebergen-Zeist komen een jaar lang dertig elektrische fietsen te staan. NS start vrijdag een proef met de elektrische OV-fiets. De OV-ebikes krijgen de herkenbare blauwgele kleuren, net zoals de OV-fiets. NS wil met de proef onderzoeken of de OV-ebike aan de wensen van onze reizigers voldoet en een waardevolle aanvulling is op de huidige OV-fiets. Station Driebergen-Zeist is het eerste station met OV-ebikes. Dat laten zij weten in een persbericht.

Reizigers kunnen met eco-ondersteuning maximaal 110 kilometer ver fietsen met de OV-ebikes. ,,Met normale ondersteuning is het bereik 70 kilometer en bij de hoogste ondersteuningsstand 50 kilometer. De OV-ebikes bieden elektrische ondersteuning tot een snelheid van 25 km per uur, bij snelheden hierboven stopt de ondersteuning automatisch. Reizigers krijgen een fiets met een volledig opgeladen batterij mee van de medewerkers in de fietsenstalling. De accu’s van de OV-ebike worden met groene stroom opgeladen. Dit gebeurt in de fietsenstalling van het desbetreffende station,’’ zegt de NS. 

HUREN Met het scannen van de sleutel en de OV-chipkaart kan de fiets gehuurd worden. ,,Reizigers met een NS-flex abonnement kunnen direct een OV-ebike huren. Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart activeren eenmalig het gratis OV-fietsabonnement en kunnen vervolgens een OV-ebike huren. Het gebruik van een OV-ebike kost tien euro per keer, per 24 uur. Houden reizigers een OV-ebike langer dan 72 uur, dan gelden dezelfde toeslagen als bij OV-fiets.’’

‘AANTREKKELIJK’ Station Driebergen-Zeist is volgens de NS een aantrekkelijke bestemming om te ontdekken met de elektrische OV-fiets. ,,In het weekend is de Utrechtse Heuvelrug een populaire bestemming voor reizigers die met de trein naar station Driebergen-Zeist komen. Door de proef met de OV-ebikes kunnen reizigers - naast de bus, lopend of met de normale OV-fiets - ook lekker met de elektrische fiets het natuurgebied verkennen”, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor OV-ebike en OV-fiets.  De medewerkers van de fietsenstalling zijn de afgelopen dagen geïnstrueerd over de verhuur van de OV-ebike. ,,We vinden het belangrijk dat reizigers met vragen terecht kunnen bij collega’s van de fietsenstalling”, vult Marise Bezema aan.  

GPS-TRACKER Met de proef onderzoekt NS hoeveel vraag er is naar de OV-ebikes en voor welke afstanden de OV-ebike interessant is. ,,Op het station worden gebruikers van de OV-ebike naar hun ervaringen gevraagd. Daarnaast zijn de OV-ebikes uitgerust met een GPS-tracker om onderzoeksgegevens te verzamelen. Om de privacy van de consumenten te bewaken, worden de persoonsgegevens en locatiegegevens apart van elkaar opgeslagen. Daardoor weet de leverancier van de fietsen waar de OV-ebike in kwestie is, maar niet wie op de fiets zit. NS weet wie op de OV-ebike zit, maar niet waar deze zich bevindt. Later worden er aan de proef nog drie andere stations toegevoegd. Welke stations dat precies worden, is nog niet bekend.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 15 uur geleden
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 18 uur geleden
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Mariabeeld met verf besmeurd: ‘Zal fanatieke antichrist zijn geweest’ 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige bomenkap Park Huis Doorn van de baan 7 dec, 12:03
Afbeelding
Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen 7 dec, 10:30