'Een derde van alle deelnemers is niet bekend is met bestaande leeftijdskortingen voor ouderen. Een vrij groot deel van de doelgroep is daarmee geld misgelopen.'
'Een derde van alle deelnemers is niet bekend is met bestaande leeftijdskortingen voor ouderen. Een vrij groot deel van de doelgroep is daarmee geld misgelopen.' Provincie Utrecht

Nog tot volgend jaar gratis OV voor 66-plussers met krappe beurs

22 december 2022 om 09:10 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG De proef ‘Gratis OV voor 66-plus’ in de provincie Utrecht startte in september. Met dit abonnement kunnen 66-plussers in de gehele provincie Utrecht gratis gebruikmaken van bus, tram, buurtbus en flex-diensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag. Inmiddels zijn er ruim tweeduizend abonnementen aangevraagd, meldt de provincie, maar aanmelden kan nog steeds.

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan 17.700 euro per jaar, kunnen gebruikmaken van het gratis OV-abonnement. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen aan deze voorwaarden te voldoen en die zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis OV-abonnement om op de persoonlijke OV-chipkaart te laden. De proef met gratis OV loopt nog tot 9 december volgend jaar.

DOELGROEP LOOPT KORTINGEN MIS Onder de eerste zeshonderd deelnemers heeft de provincie een peiling gehouden en daaruit bleek dat een derde van alle deelnemers niet bekend is met bestaande leeftijdskortingen voor ouderen voor het openbaar vervoer. Een vrij groot deel van de doelgroep is daarmee geld misgelopen. Zestig procent van de deelnemers wil het gratis OV-abonnement gebruiken om familie en vrienden te bezoeken. Een bijna even grote groep, 59 procent, noemt ‘medisch bezoek’ als doel. De kosten van het openbaar vervoer worden door een grote groep ouderen (91 procent) in sterke mate overschat. Ten slotte verwacht bijna de helft van alle deelnemers (46 procent) ‘veel vaker’ gebruik te gaan maken van het OV ná ontvangst van het gratis OV-abonnement.

Het gratis OV-abonnement is aan te vragen op de website www.gratisreizenouderen.nl of in een bibliotheek met een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Een overzicht met deelnemende bibliotheken staat ook op die website. 

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer werd aangekondigd. De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

advertentie
advertentie