Afbeelding
Provincie Utrecht

Gratis ov voor 66-plussers met een krappe beurs

19 september 2022 om 10:24 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG De proef ‘Gratis ov voor 66 plus’ in de provincie Utrecht is maandag van start gegaan. Mensen boven de 66 jaar met een laag inkomen, komen in aanmerking voor het ‘Gratis ov-abonnement’. Met dit abonnement is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en flexdiensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen doordeweeks na 9.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag. 

,,Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. ,,Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”

17.000 EURO PER JAAR Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan 17.700 euro per jaar, kunnen vanaf 19 september gebruikmaken van dit aanbod. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de belastingdienst kan aantonen te voldoen aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke ov-chipkaart wordt geladen. De proef met gratis ov loopt tot 9 december volgend jaar.

AANVRAGEN Het gratis ov-abonnement kunnen ze op de website www.gratisreizenouderen.nl externe link aanvragen. Hier staat uitgelegd welke stappen mensen moeten nemen om het abonnement aan te vragen. Er zijn folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht CS en Syntus Utrecht op Amersfoort station.

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.
De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

advertentie
advertentie