Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug
Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug Dorpsjournalist.nl

Gemeente verkoopt aula van Maarnse begraafplaats

Uitderegio

HEUVELRUG De aula bij de Maarnse begraafplaats wordt voor één euro verkocht aan Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg in Woudenberg. De gedateerde aula was een verliespost voor de gemeente. De nieuwe eigenaar heeft beloofd dat het gebouw uit 1969 een opknapbeurt krijgt en dat andere begrafenisondernemers de aula tegen marktconforme tarieven kunnen blijven gebruiken.

Michiel Schaaij

Het is de bedoeling dat Van Krimpen-Statema tijdens de renovatie ook een 24-uurs kamer realiseert. Daar kunnen nabestaanden op elk tijdstip van de dag bij de overledene zijn. Met de investeringen moet de aula meer tegemoet aan de huidige wensen van gebruikers, zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP), die de deal namens de gemeente heeft gesloten. 

KOSTENPOST Tot dusver vormde de aula voor de gemeente een kostenpost van elfduizend euro per jaar. Daar stond gemiddeld zo’n drieduizend euro aan huurinkomsten tegenover. Na de verbouwing blijft het exploitatieresultaat ook voor de nieuwe eigenaar negatief, zegt Boonzaaijer. Om speculatiewinst te voorkomen, heeft hij bedongen dat de gemeente de aula voor één euro kan terugkopen, als de nieuwe eigenaar er na verloop van tijd toch vanaf wil.

WAARDESTIJGING Mocht de aula vanwege een bestemmingswijziging in waarde stijgen, moet de nieuwe eigenaar een onbekend bedrag aan de gemeente overmaken. Eigenlijk wil de gemeente het liefst alle Heuvelrugse aula’s van de hand doen. Voor de begraafplaatsen in Amerongen en Leersum is dat al eerder gelukt. Voor Doorn was de businesscase niet sluitend te krijgen en de aula van de algemene begraafplaats in Driebergen is zelfs aan de straatstenen niet kwijt te raken.

NATUURBEGRAVEN Volgens wethouder Boonzaaijer wilde een belangstellende ondernemer bij een eventuele transactie een aanzienlijk bedrag toe krijgen. Daarom houdt de gemeente de verlieslijdende  aula aan de Traay toch maar in eigen beheer. Overigens wil de gemeente best een graantje meepikken van de lucratieve uitvaartbranche. Al eerder werd daarom een deel van het kerkhof aan de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn bestemd voor natuurbegraven.

GRAFHEUVEL Dat bleek een goede greep. De gemeente schat dat over maximaal vijf jaar alle Doornse natuurgraven zijn uitgegeven. Boonzaaijer wil daarom een haalbaarheidsonderzoek doen naar uitbreiding van de natuurbegraafplaats. Het bos achter het kerkhof is daarvoor de meest voor de hand liggende optie. Dat zou echter op ecologische en archeologische bezwaren kunnen stuiten, onder andere vanwege de aanwezigheid van een oude grafheuvel.

Ook voor de begraafplaats aan de Burgemeester van den Boschlaan in Leersum wordt gekeken naar de haalbaarheid van natuurgraven. Een groep inwoners heeft daarvoor het initiatief genomen en de gemeente heeft er wel oren naar.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 14 uur geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09