Afbeelding
Archief | Pixabay

Protest tegen extra nieuwbouw Sportlaan in Driebergen

20 april 2020 om 12:00 Nieuwbouw

DRIEBERGEN Bewoners van de Sportlaan en de zijstraat Olympia protesteren tegen nieuwbouwplannen van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). Die wil het aantal nieuwbouwhuizen aan het einde van de Sportlaan verhogen van 44 naar 49. De vijf extra huizen komen op een strook gemeentegrond. Boze bewoners willen dat de Heuvelrugpolitiek ingrijpt en schreven een brief aan de gemeenteraad. 

Michiel Schaaij

Om de strijd aan te binden met de woningnood, bekeek het college op welke manieren het aantal nieuwbouwhuizen kan worden opgevoerd. Om zelf het goede voorbeeld te geven, wil wethouder Boonzaaijer het gemeentelijke grondbezit inzetten. Behalve aan de Sportlaan worden ook extra woningen gebouwd aan de Van Bennekomweg in Doorn en de Pomplaan en de Kolk in Leersum. 

VERWIJT De bewoners van de Sportlaan en Olympia verwijten Boonzaaijer echter, dat hij met zijn nieuwe plan het resultaat van eerdere informatie- en participatiebijeenkomsten negeert. Daarnaast vinden ze dat de wethouder hun zorgen over de verkeers- en parkeerproblematiek in hun wijkje niet serieus neemt. Het smalle wegdek dateert nog van meer dan een halve eeuw geleden en is niet berekend op de huidige verkeersstroom.

BRANDBRIEF Het verkeersonderzoek van de gemeente is volgens de bewoners niet maatgevend voor de Sportlaan. Bewoners en bezoekers kunnen hun auto's vaak alleen op de stoep of tussen heggen parkeren. Als gevolg daarvan ondervinden het vracht- en bouwverkeer en vuilniswagens grote problemen en worden er regelmatig paaltjes en heggen kapotgereden. Daarnaast zorgt verkeer van en naar de Sportlaan vaak voor opstoppingen op de Arnhemse Bovenweg. 

RIOOLPROBLEEM Als het aantal woningen in het wijkje van 64 naar 113 stijgt, voorzien de huidige bewoners dat de verkeers- en parkeersituatie nog problematischer wordt. Verder vrezen ze dat ook de rioolproblemen zullen toenemen. Volgens hen moet de riolering op de schop omdat overtollig regenwater bij zware buien niet goed wordt afgevoerd. Maar tot dusver voelt de gemeente daar weinig voor.

NATUUR Ten slotte waarschuwen de bewoners voor aantasting van flora en fauna in het aangrenzende natuurgebied. Ze eisen daarom een degelijk en onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen, die de voorgenomen woningbouw heeft voor de natuur. Overigens is de voortgang van de bouwplannen aan de Sportlaan vertraagd, omdat in het gebied een beschermde hagedissoort is aangetroffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie