Afbeelding
Rechtbank

Celstraf en TBS-maatregel geëist voor steekincident Driebergen

Rechtbank

DRIEBERGEN (JPU) Tegen een 48-jarige Driebergenaar is woensdag vijf jaar celstraf en TBS met voorwaarden geëist voor een bloedig steekincident vorig jaar januari op klaarlichte dag op de Groenhoek. De man zou zijn ex-zwager hebben willen vermoorden, maar hij verwondde een ander familielid ernstig toen die tussenbeide kwam.

Volgens zijn ex-zwager trok de verdachte een mes en dreigde hij hem te doden toen hij op 29 januari weigerde om naar buiten te komen om te praten. De man kon net op tijd zijn voordeur dicht doen, maar de opgefokte verdachte kreeg het vervolgens aan de stok met een ander familielid die hem probeerde te kalmeren en bij de woning weg te krijgen. ,,Als hij hem niet krijgt, dan krijg jij hem”, zou hij tegen het slachtoffer hebben gezegd voordat hij hem in zijn buik stak.

De Driebergenaar ontkende in de Utrechtse rechtszaal dat hij het slachtoffer met opzet had gestoken. Hij zou ‘in paniek’ een zwaaiende beweging hebben gemaakt om te voorkomen dat hij de man hem zou vastpakken. ,,Ik heb niet gezwaaid om te steken, maar om hem van me af te houden”, aldus de verdachte.

Volgens de Driebergenaar stond op dat moment ook zijn ex-zwager met een mes buiten, maar die ontkent dat. Hij was vanachter het keukenraam getuige van de steekpartij. Ook twee buurtbewoonsters zeggen alleen twee mannen op straat te hebben gezien, maar volgens de verdachte hadden zij vanuit hun woningen geen goed zicht op de situatie.

De officier van justitie achtte de man schuldig aan poging tot doodslag op het neergestoken slachtoffer, het voorbereiden van moord op zijn ex-zwager en het bedreigen van zijn ex-echtgenote. De Driebergenaar had haar in de zomer van 2019 in een maand tijd 113 berichten met dreigementen en beledigingen gestuurd. Hij zou die telkens hebben gestuurd als hij dronken was. Volgens de aanklager was de Driebergenaar ‘een man met een hele gevaarlijke obsessie’ en wilde hij zijn ex-zwager vermoorden omdat hij kennelijk niet kon verkroppen dat zijn huwelijk was geëindigd. Dat de man met een ‘dodelijke intentie’ naar de woning was gegaan, bleek volgens de officier onder meer uit een voorafgaand telefoongesprek van de man met zijn ex. In dat gesprek zou hij hebben gezegd dat hij ‘zeven van haar familieleden zou doodmaken’.

Op advies van gedragsdeskundigen en de reclassering eiste de officier van justitie naast een celstraf ook TBS met voorwaarden. Als de man niet meewerkt aan een klinische behandeling en zich niet aan verschillende voorwaarden houdt, kan dat worden omgezet in TBS met dwangverpleging. De man zou onder meer niet meer in Driebergen mogen komen en geen drugs en alcohol mogen gebruiken.

De gedragsdeskundigen adviseerden een klinische opname omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn door een depressieve stoornis met psychotische kenmerken en een persoonlijkheidsstoornis met borderline-trekken. Ook zou hij verslaafd zijn aan cannabis. De Driebergenaar is in 2000 als eens veroordeeld voor een poging tot doodslag.

Zijn advocaat pleitte voor een celstraf gelijk aan het voorarrest zodat de man snel in behandeling kan. Dat zijn cliënt zijn ex-zwager wilde vermoorden, vond de raadsman niet bewezen. De Driebergenaar zou alleen een mes op zak hebben gehad om zichzelf te kunnen verdedigen. Ook ontkende de man dat hij met het mes stekende bewegingen naar zijn ex-zwager had gemaakt. ,,Ze hebben mij als een soort moordenaar afgeschilderd, maar ik heb nooit iemand vermoord of de gedachte gehad om iemand te vermoorden”, aldus de verdachte.

De rechtbank doet woensdag 26 januari uitspraak.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24