Afbeelding
pixabay

Cel en tbs voor poging tot verkrachting in bos Driebergen

Rechtbank

DRIEBERGEN Een 38-jarige man uit Bilthoven is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en tbs met dwangverpleging. De man probeerde een jaar geleden een vrouw te verkrachten in een bos in Driebergen. Volgens de rechtbank lijdt de man aan schizofrenie en is gedwongen behandeling noodzakelijk. 

Het slachtoffer wandelde op 11 februari vorig jaar met haar hond in het Mollenbos in Driebergen. Op een gegeven moment begon een man haar te achtervolgen en pakte hij haar bij haar bovenarm vast. Hierop begon de vrouw te schreeuwen dat zij dit niet wilde en dat de man weg moest gaan. De man verstevigde vervolgens zijn greep, probeerde het slachtoffer naar de bosjes te trekken, raakte hierbij haar borst aan, en zei dat hij ,,met haar wil neuken”. 

GETUIGEN Nadat twee wandelaars de man en de vrouw zagen lopen, ging de man ervandoor. Vrijwel direct daarna kon de politie worden gealarmeerd. Op basis van een beschrijving van de man werd hij diezelfde middag nog aangehouden. 

De rechtbank vindt dat er genoeg steunbewijs is voor de verklaring van de vrouw. De twee getuigen bevestigen haar verhaal over wat er is gebeurd. Zij bevestigen ook dat de vrouw overstuur en paniekerig was nadat de man was weggelopen. De rechtbank twijfelt niet aan de intentie van de man: hij wilde haar verkrachten. Dit heeft hij duidelijk kenbaar gemaakt aan de vrouw.

SCHIZOFRENIE De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen lijdt hij aan een psychische stoornis, namelijk schizofrenie. Deze stoornis beïnvloedde de man tijdens zijn handelen op 11 februari vorig jaar. Daarom kan de poging tot verkrachting hem slechts verminderd worden toegerekend. 

De deskundigen schatten in dat er een gerede kans is dat de man opnieuw de fout in gaat. De man is eerder in behandeling geweest, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat hij dit delict heeft gepleegd. Problematisch is dat de man niet inziet dat hij lijdt aan een stoornis. Daarom legt de rechtbank de man tbs met dwangverpleging op. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30