Afbeelding
Pixabay

Financiële opsteker voor de gemeente

24 juni 2020 om 14:17 Politiek

HEUVELRUG De Heuvelrugse begroting krijgt een financiële opsteker uit Den Haag. Volgens een circulaire van het kabinet mag de gemeente toch op meer geld van de rijksoverheid rekenen. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) heeft de cijfers laten doorrekenen en noteert meevallers voor de komende jaren, oplopend van bijna 6,5 ton volgend jaar tot ruim een miljoen euro in 2022.

Door Michiel Schaaij

VOORDEELTJE Zelfs voor de eerste begroting van het volgende Heuvelrugcollege levert de circulaire van minister Kajsa Ollongren nog een onverwacht voordeeltje op van 6,4 ton. ,,Hiermee zijn we er nog niet, maar het helpt wel”, zegt Boonzaaijer met een zucht van verlichting. Utrechtse Heuvelrug weet nu dat er extra geld uit Den Haag komt en dat is een risicofactor minder.

NOODKREET Toch blijven er volgens Boonzaaijer nog genoeg andere ,,financiële uitdagingen” over. Op 2 juli praat de vaste kamercommissie voor financiën over de noodkreet, die de gezamenlijke Nederlandse gemeenten naar het Binnenhof hebben gestuurd. Vanuit elke provincie reist volgende week donderdag een aantal wethouders naar de Tweede Kamer. Boonzaaijer zegt dat ook hij zich daarvoor heeft opgegeven. 

Meevaller loopt op tot meer dan een miljoen

INKOMSTEN ,,Of ik door de ballotagecommissie kom, weet ik niet”, grapt de wethouder. Maar zijn boodschap aan de Tweede Kamer is duidelijk: ,,Ook op de Heuvelrug hebben we te weinig inkomsten. We willen best de taken uitvoeren die vanuit het Rijk op ons bordje komen, maar dan moeten er wel voldoende financiële middelen bijkomen.” 

LOBBY Overigens zegt Boonzaaijer nog niet gerust te zijn op de uitkomst van de gemeentelijke, politieke lobby. Hij betwijfelt of het gemeentefonds helemaal op de schop gaat. ,,Ze hebben in Den Haag andere dingen aan het hoofd. Bovendien zijn ze nogal druk met het kiezen van lijsttrekkers voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Daarom is het extra belangrijk om nu aan de bel te trekken. Ook andere gemeenten zitten in de financiële  problemen.”

advertentie
advertentie