Afbeelding
Archief | Pixabay

Heuvelrugpolitiek is het oneens over vuurwerk

4 mei 2020 om 12:09 Politiek

HEUVELRUG De invoering van een landelijk en algeheel vuurwerkverbod gaat niet snel genoeg. Dat vindt de raadsfractie van BVHlokaal. De partij pleit ervoor dat Utrechtse Heuvelrug een stap verder gaat en zelf voor de komende jaarwisseling een totaalverbod afkondigt. Maar het initiatiefvoorstel van fractieleider Sybe Streekstra is vanwege de coronacrisis uitgesteld tot na het zomerreces.

Michiel Schaaij

BVHlokaal verwacht dat er door een plaatselijk verbod minder vuurwerk in omloop zal zijn in de Heuvelrugdorpen. Daardoor zou het gemakkelijker worden om de openbare orde en veiligheid tijdens en rond de jaarwisseling te bewaren. Ook zou een totaalverbod beter te handhaven zijn dan een landelijk verbod van bepaalde vuurwerkcategorieën. 

SCHADE Volgens BVHlokaal beperkt de overlast en schade zich niet tot het illegale vuurwerk, zoals de branche zelf stelt. Onderzoek zou hebben uitgewezen, dat 81 procent van het letsel door legaal vuurwerk wordt veroorzaakt. De helft daarvan komt voor rekening van siervuurwerk, zegt de partij in een toelichting op het initiatiefvoorstel.

AGRESSIE Met een verwijzing naar de vele incidenten en de schade aan particuliere en gemeentelijke eigendommen, hoopt Streekstra andere raadsfracties over de streep te trekken. Ook in Utrechtse Heuvelrug is rond oud en nieuw sprake van gewonden, overlast en agressie tegen hulpverleners. Bovendien wordt met het afsteken van vuurwerk het dierenwelzijn geweld aangedaan.

STEUN De plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren heeft steun uitgesproken voor het plan van BVHlokaal. Maar de dierenpartij is nog niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd en kan dus niet meestemmen. Na het zomerreces zal blijken op hoeveel steun van andere fracties Streekstra mag rekenen. Intussen praat de Heuvelrugpolitiek donderdagavond in een digitale bijeenkomst wel over een andere anti-vuurwerkmotie. 

VOORZICHTIGER CDA'er Theunis Reedijk wil dat de gemeenteraad het behoedzame standpunt van burgemeester en wethouders ondersteunt. Het college hoopt via de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) een gesprek af te dwingen met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens de motie van Reedijk zou op die manier een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gerealiseerd moeten worden.

advertentie
advertentie