Afbeelding
Jannes Bijlsma

Buurtbewoners willen uitkoop van varkensboeren

Politiek

LEERSUM De gemeente moet de varkenshouders aan de Nieuwe Steeg overhalen om gebruik te maken van de bestaande uitkoopregelingen. Dat schrijft het Bewonerscomité Leersum Zuid in een brief aan de gemeenteraad en het college. Volgens actievoerende buurtbewoners zou ,,het leefgenot van honderden burgers groter ingeschat moeten worden, dan het financiële en emotionele belang van een tweetal veehouders".

Michiel Schaaij

Omwonenden klagen al jarenlang over aanhoudende stank- en geluidsoverlast. ,,Iedere dag ruiken wij de veehouderijen", schrijven ze. ,,De stank is vaak enorm en intens en wordt onhoudbaar." Door de landelijke, politieke ontwikkelingen na de stikstofuitspraak van de Raad van State, ziet het buurtcomité zijn kans schoon om de sanering van beide agrarische bedrijven aan te kaarten bij de Heuvelrugpolitiek. 

UITKOOPREGELING Het gemeentebestuur kan daarbij niet wegduiken met een verwijzing naar geldgebrek. In hun brief wijzen de buurtbewoners op landelijke uitkoopregelingen. Zo stelt de regering 180 miljoen euro beschikbaar gesteld om in concentratiegebieden, waaronder Utrechtse Heuvelrug, de bedrijven met de meeste stankoverlast te beëindigen. Bovendien is er een potje van 10 miljoen voor de extra werklast voor gemeenten.

FIJNSTOF Volgens het buurtcomité is de geur- en geluidsoverlast is de afgelopen jaren toegenomen. Tegen vijf uur in de ochtend zou een voermengwagen voor veel lawaai zorgen op de Nieuwe Steeg, waardoor een aantal aanwonenden uit de slaap wordt gehaald. Verder zouden buurtbewoners met longklachten veel last ondervinden van de uitstoot van fijnstof door de varkenshouderijen. 

TOEKOMSTBESTENDIG Eén van de betrokken veehouders liet eerder weten, zijn bedrijf toekomstbestendig te willen maken. In de gewenste nieuwbouwstal zou weliswaar iets meer vee worden gehuisvest, maar volgens hem zou de uitstoot afnemen en bovendien zou het dierenwelzijn verbeteren. De gemeenteraad ging echter niet akkoord met het plan, waarop de veeboer liet weten een zaak aan te spannen bij de Raad van State.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52